Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Behövs ingen ny lag mot näthat”

Datainspektionens förslag om en ny lag mot nätkränkningar är dåligt underbyggt. Det anser journalisten Nils Funcke, expert på yttrandefrihet. Lagarna ger enligt honom redan i dag många möjligheter.

Datainspektionen (DI) vill se en ny lag som kriminaliserar kränkningar på nätet både i grundlagsskyddade medier, som DN.se, och på andra webbsajter.

Läs mer: Krav på ny lag mot nätkränkningar

– DI talar i svepande ordalag om att de varje dag möter människor som blivit kränkta på internet. Jag undrar vad det är för undersökningar som visar det de påstår. De argumenterar inte särskilt sakligt, säger Nils Funcke som satt med i Yttrandefrihetskommitén vars förslag från i fjol får underkänt av DI.

Enligt Funcke tittade kommitén ”väldigt noga” på kränkningar inom det grundlagsskyddade området och kom fram till att någon lagändring inte behövdes.

– Vi vaskade ut de fällningar som fanns och ingen kunde bedömas som ett grovt integritetsintrång.

Däremot skrev kommittén i sitt yttrande att ny lagstiftning kunde behövas för sajter utan utgivningsbevis – enligt Funcke en politisk kompromiss ledamöterna emellan. Frågan föll formellt sett utanför utredningsuppdraget.

– Jag tycker att vi först och främst ska uttömma alla möjligheter vi har i dag. Många som pläderar för fler lagar får det att framstå som att vi står helt nakna och oskyddade men så är det inte, säger Funcke och hänvisar till lagar mot förtal, ofredande och barnpornografi samt personuppgiftslagen Pul.

Han anser att DI argumenterar för dåligt.

– Ska man ändra lagen måste man titta väldigt noga på detta så att den grundlagsskyddade yttrandefriheten inte tar skada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.