Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bekraftat-pulvret-pa-vandrarhemmet-var-natriumazid/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bekräftat: Pulvret på vandrarhemmet var natriumazid

Foto: Tomas Ohlsson

En kvinna i 30-årsåldern hittades död på ett vandrarhem i Göteborg efter att ha kommit i kontakt med ett extremt giftigt ämne i form av ett vitt pulver.

Nu bekräftar polisen att det rör sig om ämnet natriumazid. Det används bland annat i krockkuddar i bilar för att generera gas och blåsa upp kudden.

Det är ännu oklart om det var själva pulvret som orsakade kvinnans död. Den rättsmedicinska undersökningen kvarstår, skriver polisen på sin hemsida.

Övriga personer som befann sig där fyndet gjordes har inte fått några symtom. 19 personer kontrollerades.

Den döda kvinnan hittades för en vecka sedan i ett av rummen på vandrarhemmet nära Slottsskogen. I närheten hittades senare påsen.

Natriumazid beskrivs som ett explosivt vitt pulver, som kan vara farligt även i väldigt små mängder.

– Det är en udda, ovanlig kemikalie. Vi har få tillbud i Sverige, sade Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, till TT i samband med händelsen. Ett gram kan räcka. Då finns det risk att personen drabbas av ett kraftigt blodtrycksfall, av kramper, medvetslöshet och att hjärtat får svårt att pumpa.

Läs mer: Misstänkt farligt ämne vid vandrarhem – kvinna avliden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.