Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bektasevic var bara 18 när han greps i Bosnien

Mirsad Bektasevic när han dömdes till fängelse av en bosnisk domstol 2007.
Mirsad Bektasevic när han dömdes till fängelse av en bosnisk domstol 2007. Foto: AP Photo

Mirsad Bektasevic var bara 18 år gammal när han greps i Bosnien 2005 misstänkt för att ha planerat ett självmordsattentat. Två år senare dömdes han till åtta år och fyra månaders fängelse av en bosnisk domstol.

Hemma i Kungälv fanns Mirsads mor. När DN talade med henne efter gripandet 2005 hade hon svårt att förstå vad som hänt med hennes son:

– Han är bara barnet. Terroristerna ledde honom på fel väg. De skadar barnen, berättade modern för DN:s kriminalreporter Stefan Lisinski.

Då hade hon haft besök av Säkerhetspolisen som beslagtagit sonens dator och böcker. Säpo var på jakt efter uppgifter som kunde peka mot att det fanns medbrottslingar i Sverige.

Eftersom Mirsad Bektasevic var så ung när han greps var det inte orimligt att anta att någon kunde ha utövat inflytande på honom, ansåg Tomas Lindstrand, chefsåklagare på internationella åklagarkammaren.

Mirsad Bektasevic greps den 19 oktober 2005 i den bosniska huvudstaden Sarajevo tillsammans med en 19-årig med ursprung i Turkiet boende i Danmark. Polisen hittade sprängmedel och vapen och ett bälte som självmordsbombare använder.

Hans flitiga mejlande och chattade med unga islamister ledde polisen på spåren, och när bosnisk polis gick in i den lägenhet där han befann sig hittade de sprängmedel, handeldvapen och rånarluvor och en videokassett i bostaden.

På bandet syns två maskerade män hota att attackera länder som hade militära styrkor i Irak och Afghanistan. Brittiska Scotland Yard har senare uppgivit att man tror att det är Mirsad Bektasevic som figurerar på videon.

2009 överfördes han till svenskt fängelse och frigavs villkorligt i maj 2011.

Efter frigivningen har Mirsad Bektasevic fortsatt att ha kontakt med den svenska rättvisan. Han dömdes bland annat i mars 2015 för grovt vapenbrott, sedan en pistol och ammunition hittats i en kartong i en garderob. Dessutom fälldes han för brott mot knivlagen, narkotikabrott, snatteri och olovlig körning till fängelse i sex månader.

När Mirsad Bektasevic greps i Grekland i helgen ska han ha varit på väg till Syrien.

Men det finns uppgifter om att Bektasevic var i Syrien redan 2014. Per Gudmundson, ledarskribent på SvD och med god kunskap om den svenska jihadistmiljön, skrev på sin blogg att Mirsad Bektasevic den våren startat ett nytt Facebook-konto under ett gammalt täcknamn med en profilbild med Bektasevic i militär uniform hållandes en Kalasjnikov, där hans vänner uttrycker sin uppskattning och önskar honom Allahs beskydd.

Enligt Gudmundson stred Bektasevic sannolikt för Jabhat al-Nusra, al-Nusrafronten som är en salafistisk och ihadistisk grupp som bekämpar president Bashar al-Assads regeringsstyrkor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.