Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/benjamin-dousa-staten-maste-halla-hardare-i-skattebetalarnas-pengar/

Svensk politik

Benjamin Dousa: ”Staten måste hålla hårdare i skattebetalarnas pengar”

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.
Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa. Foto: Alexander Mahmoud

Det behövs hårdare kontroller för att rädda systemet med friskolor och det fria skolvalet i Sverige. Det säger Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa efter att ha tagit del av DN:s granskning om Elma School.

En av dem som reagerar starkt på hur myndigheterna har hanterat Elma School är moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa. 

– Det är helt orimligt och jag blir uppriktigt förbannad när jag ser att det finns skolföretag som kan fortsätta att fuska på det här sättet.

Läs mer: Kritiserad friskola får miljonbelopp i statsbidrag

Tillsynsmyndigheterna måste göra hårdare kontroller och se till att de arbetar i ett system där de kommunicerar med varandra. Så att inte miljonbelopp betalas ut till skolor som inte fungerar, menar Benjamin Dousa.

– Jag är en varm förespråkare av ett fritt skolval. Men hela systemet bygger på att staten håller hårt i skattebetalarnas pengar och har system som gallrar ut oseriösa aktörer. 

Benjamin Dousa skrev nyligen på DN Debatt att bara ett trettiotal av nästan 25.000 skolenheter som har kritiserats de senaste tio åren har stängts ned eller tvångsförvaltats

– Det är alldeles uppenbart att Skolinspektionen behöver vassare tänder. Det får inte vara så att en skola får varning på varning utan att man faktiskt agerar.

Först och främst är det barnen som hamnar i kläm, menar han. 

– Det är för barnens skull som oseriösa aktörer inte ska få göra en krona i vinst, eller få bedriva skolverksamhet över huvud taget, säger Benjamin Dousa.

Han vill inte bara skylla på regeringen och samarbetspartierna utan menar att även de borgerliga partierna har anledning att vara självkritiska. 

– Vi har inte tagit vårt ansvar genom att reformera och vårda de reformer som vi drev igenom på nittiotalet, säger han och hänvisar till bland annat friskolereformen som drevs igenom av Carl Bildts (M) regering på nittiotalet.

Hårdare kontroller behövs också för att de skolor som fungerar bra ska ha möjligheten att få göra vinst, säger Benjamin Dousa.

Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Mickan Palmqvist

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har reagerat starkt på uppgifterna om Elma School, även om hon som minister är förhindrad att uttala sig om ett enskilt tillsynsärende.

– Men det är självklart att när vi satsar stora belopp så att mer pengar ska gå till de skolor där behoven är som allra störst, ska vartenda öre gå till elevernas undervisning.

Vad säger du till skattebetalare och föräldrar med barn som går på skolor som får missköta sig år efter år och ta emot statsbidrag?

– Det är uppenbart att vi har haft för slappa regler för vem som ska få starta och bedriva skola i Sverige. Därför har vi skärpt reglerna för vem som ska få starta friskola, och vi arbetar just nu stenhårt för att det ska bli lättare att stänga skolor som inte håller för våra krav, säger Anna Ekström. 

Skolverket och Skolinspektionen säger själva att systemet inte fungerar bra?

– Jag noterar att de säger att de kommer att förbättra sitt samarbete. Så jag utgår från att det kommer att fungera framöver, säger Anna Ekström.