Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/benjamin-kan-begravas-i-usa-efter-vannernas-insamling/

Sverige

Benjamin kan begravas i USA – efter vännernas insamling

Benjamin Wilkinson skulle ha fyllt 27 år en vecka efter flygolyckan i Umeå. Foto: Ola Hansson

Amerikanske Benjamin Wilkinson var en av nio som befann sig ombord på flygplanet som kraschade i Umeå. Samtliga ombord omkom.

Med hjälp av en insamling kan hans familj nu få hem hans kvarlevor till USA för begravning.

– Benjamin var älskad av så många, säger hans vän Elin Tjällberg som startade insamlingen.

Den 14 juli störtade ett flygplan med nio personer ombord på ön Storsandskär i Umeå. Samtliga i planet dog i kraschen. En av dem var 26-årige Benjamin Wilkinson från USA, något som Västerbottens-Kuriren rapporterat om.

Elin Tjällberg bor i Umeå och beskriver sig själv och sin pojkvän som en del av Benjamin Wilkinsons svenska familj. 

– Han och min kille har känt varandra sen 2014, då Benjamin först flyttade till Umeå. De jobbade på samma jobb. Min kille började lära honom svenska och de blev väldigt nära, säger Elin Tjällberg. 

Efter kontakt med familjen förstod hon att Benjamin Wilkinsons familj inte hade råd att få hem kroppen till USA. 

– Vi visste också att de hade startat en egen insamling där, men det gick väldigt trögt med den. Så vi startade en egen här i Sverige via Facebook. Den tog verkligen fart, på bara två timmar fick vi ihop 10.000 kronor. Det kändes bra att vi faktiskt kunde hjälpa till på något sätt, säger Elin Tjällberg.

Sammanlagt fick de in drygt 120.000 kronor. 

Elin Tjällberg kommer inte att kunna vara med på begravningen i USA. I stället ordnar en grupp nära vänner till Benjamin Wilkinson en egen ceremoni med gudstjänst i en kyrka i Umeå.

– Först tänkte vi ha något litet för bara oss närmaste vänner. Men sen tänkte vi att Benjamin hade så många vänner. Och var älskad av så många, vilka var vi att bestämma att just vi var närmast sörjande. Nu vill vi att alla som vill ska få komma och minnas Benjamin, säger Elin Tjällberg.

Elin Tjällberg var nära vän med Benjamin Wilkinson. Foto: Privat

Västerbottens-Kuriren har intervjuat Benjamin Wilkinsons mamma Lynne Petersen. Hon berättar att familjen hemma i Detroit i delstaten Michigan i USA fick besked om dödsfallet cirka åtta timmar efter olyckan. 

– Jag vet inte hur det gick till men det var Interpol som vände sig till polismyndigheten här. Tyvärr var det Benjamins syster som öppnade och fick ta emot beskedet. Jag kan inte ens beskriva vad jag svarade när min dotter ringde, säger Lynne Petersen till VK. 

Benjamin Wilkinson gjorde militärtjänstgöring innan han reste till Australien. Där träffade han en ung kvinna som senare blev hans flickvän. Hon var hemmahörande i Umeå. 2014 flyttade han dit och trivdes mycket bra.

– Det var jobbigt att ha honom så långt borta, men han ville resa och träffa nya människor. Jag fick aldrig möjligheten att hälsa på honom i Umeå, men hans äldsta syster Samantha gjorde det. Hon besökte honom i juni 2018 och spenderade två veckor där med sin storebror där de åkte runt och upplevde en massa saker, säger Lynne Petersen. 

Blommor och ljus vid fallskärmsklubben i Umeå. Foto: Alexander Mahmoud

Hon säger också att kontakten med de svenska myndigheterna och fallskärmsklubben fungerat bra under den svåra första tiden.

– Klubben, hans vänner, begravningsbyrån och myndigheterna, både lokala och ambassaden har varit helt underbara att jobba med, så snälla och älskvärda i denna svåra stund för så många. Det är inte konstigt att han alltid brukade säga: ”Mamma, du borde flytta till Sverige”.

Lynne Petersen säger också att hon är mycket tacksam för minnesstunden som Elin Tjällberg och hennes vänner ordnar.

– Alla behöver få ta farväl och de behöver det lika mycket som vi här i USA. Vi förstår att det här är en fruktansvärd händelse, inte bara för vår familj utan för nio familjer. Vi kan bara hoppas och be att alla drabbade familjer och vänner ska finna någon slags tröst och ro, säger Benjamin Wilkinsons mamma till VK.

Benjamin Wilkinsons familj har gett DN tillåtelse att publicera hans namn och bild samt att återge Lynne Petersens citat till Västerbottens-Kuriren. 

Läs mer:

Flygsäkerhetsmyndighet häver flygförbud för olycksplanet

Minnesceremoni för de nio omkomna – ”vi läker tillsammans”