Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Berättelsen om Fredrik Reinfeldt

En ung kvinna kom till Stockholm från Riga och arbetade som hembiträde. Nej, nej, det handlar inte om inte Fredrik Reinfeldts barnflicka. Det här hände för mycket, mycket länge sedan.

I Stockholm träffade den lettiska kvinnan en cirkusdirektör, en mulatt från New York. Han gjorde henne med barn, som det hette. Cirkusdirektören återvände till USA och flickan födde sonen John.

Denne pojke skulle blir Fredrik Reinfeldts farfars far.

Journalisten Mats Wiklund berättar detta i sin bok om Fredrik Reinfeldt, "En av oss?"

Vår blivande statsminister har gjort en klassresa i flera bemärkelser, även om han själv inte skulle använda det uttrycket. Han är pojken som föddes in i rekordårens Sverige. Familjen flyttade från lägenhet i Handen till radhus i Bromsten, ett område mellan Rinkeby och Tensta. Vidare till villa i Täby.

Han var äldst av tre bröder i en till synes välartad familj. Modern, som är en förebild för Fredrik Reinfeldt, var ledarskapskonsult och hon prövade de tester hon använde i jobbet på sin begåvade son. Stresstålighet, simultankapacitet, samarbete. "Han hade kunnat bli vad som helst", sa hon till journalisten Ulf Kristoffersson när denne intervjuade henne för sin bok "Fredrik Reinfeldt- i huvudrollen".

Mamma Birgitta trodde att Fredrik skulle bli något inom näringslivet, en Carl-Henrik Svanberg.

Fredrik Reinfeldt är pojken som blev ordförande i elevrådet när han var elva, tog ansvar för sin del av städningen hemma i villan, höll på Djurgården i ishockey och fotboll utan att ge sig hän. Han tyckte att miljön på läktarna var stökig och åkte hem direkt efter matcherna.

Han spelade själv basket, i Tensta Tigers, och fortsatte att spela där när familjen hade flyttat till Täby. Då fick han känna på, för en dag kom tre killar och stack upp en skruvmejsel i ansiktet på honom. De tyckte inte att han hörde hemma i Tensta.

Han lyssnade på Magnus Uggla och David Bowie, tyckte punken var för skränig.

I gymnasiet satte han upp revyer och kabaréer, men slutade efter några år. Det var alldeles för oordnat.

"Vart fan tog han vägen? Han blev så seriös", säger en av dem som var med i revyerna och då ingick i vänkretsen.

Fredrik Reinfeldt växte upp, gjorde militärtjänst som fjälljägare, blev kursetta på kadettskolan i Umeå och fick kontakt med politiken när han deltog i värnpliktsriksdagen.

Han var nu 20 år, Allt hade gått så bra för honom. Han var så duktig. Ofta bäst.

Men 90-talet skulle bli en svår tid. Det var då striden stod mellan honom och Ulf Kristersson som ordförande i moderaternas ungdomsförbund. Och det var då Carl Bildt skällde ut honom, i flera timmar. Reinfeldt hade kritiserat Carl Bildt och männen kring Bildt för deras ledarskap.

Gun Hellsvik, en gång justitieminister, tröstade.

- Han klarade av den krisen, eftersom han har en inre trygghet, säger hon i dag.

Och för att han är så kontrollerad?

- Kontroll är en styrka för en ledare. Man ska inte visa utåt vad man känner. Men lever man ett harmoniskt liv har man en axel att gråta ut mot. Och Fredrik lever harmoniskt.

Men man kan också undra vad som finns bakom Fredrik Reinfeldts kontrollerade yta. Är det något mer än den mognad, ödmjukhet och inre trygghet, som Gun Hellsvik tycker sig se?

- Jag blir inte klok på honom, säger journalisten Anita Kratz, som samlar material till en bok om Reinfeldt.

- Ingen har sett honom arg. Han visar inga känsloyttringar. Bo Lundgren fick ju ofta koleriska utbrott.

Hur vill du beskriva Fredrik Reinfeldt som person?

- Han njuter av ordning och reda, att göra upp planer och träna inför nästa uppgift.

På senare tid har han till och med tränat fysiskt för att vara i trim till valrörelsens slutskede och har haft en personlig tränare på ett gym i Täby. Denne har sett till att Reinfeldt har styrketränat och sprungit på löpband.

Den blivande statsministern lade också om sin kost och sågs på valturnéerna strosa runt med plastbyttor med lock. De var fyllda med mager yoghurt och andra lätta saker. Det ledde till att han jobbade bort hamsterkinderna och den lilla badbollen under skjortan.

Anita Kratz menar att den kontroll som Fredrik Reinfeldt besitter och utstrålar inte enbart är en styrka, utan också en svaghet.

- Vi människor blir ju glada och ledsna och har behov av att känna igen oss i en politisk ledare.

Ulf Kristoffersson säger att den kontrollerade Reinfeldt kunde spraka till någon enstaka gång, nämligen när deras samtal kom in på de strider han fått utkämpa. Speciellt när han talade om hur Carl Bildt hade förödmjukat honom.

Fredrik Reinfeldt

Familj: Gift med Filippa, ordförande i kommunstyrelsen i Täby. Barnen Gustaf, 13, Erik 11 och Ebba sex år.

Bor: I villa i Näsby Park.

Bil: Svart Chrysler Voyager

Ledaregenskaper: Hamnade på 19:e plats, "god medelmåtta", i tidningen Chefs ledarstilsliga.

Böcker om Reinfeldt: "En av oss?" av journalisten Mats Wiklund, "Fredrik Reinfeldt- i huvudrollen" av journalisten Ulf Kristoffersson. Journalisten Anita Kratz samlar material till en bok om vår nye statsminister. Den kommer ut nästa år.

Bild

Skolfoto 1982.

Ordförande i Muf 1994.

Som fotomodell i Damernas Värld 1968.

Skolfoto 1972.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.