Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Beredskapsläge på Migrationsverket

De senaste veckorna har ovanligt många flyktingar sökt asyl i Sverige. Nu har Migrationsverket gått in i beredskapsläge för att hantera situationen. Främst råder brist på boende för de nyanlända.

Migrationsverket har på sistone sett att antalet asylsökande ökar och har gått in i vad de kallar beredskapsläge.

– Vi har sedan ett år tillbaka arbetat med beredskapslägen så man vet vad man ska prioritera. Nu är det fokus på asylprövningen, för vi har sett att antalet sökande ökat och har ökat under de senaste två–tre veckorna. För att kunna möta den ökningen handlar det om att kunna frigöra plats, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Under maj har mellan 1.300 och 1.400 personer per vecka anlänt. Det går att jämföra med att i snitt 4.500 personer per månad sökte asyl mellan januari och april.

I huvudsak handlar ökningen om att väderförhållanden har bidragit till ökade möjligheter att ta sig över Medelhavet, men också på att situationen är kritisk i till exempel Syrien. Enligt Bengtsson går antalet asylsökande alltid upp framåt sommaren, men i år kan ökningen ha börjat ovanligt tidigt.

– Det man pratar om är att säsongsvariationen kan ha börjat något tidigare, men vi vill inte prata om det förrän det har gått några veckor. Det kan vara en tillfällig variation, ett uppdämt behov, eller många som har väntat i till exempel Libyen och Egypten.

Den svåra biten framöver är oavsett antal att hitta boendeplatser till dem som kommer.

– Där har vi ett problem och det beror framför allt på att människor med uppehållstillstånd inte kommer vidare ut i kommunerna.

I nuläget handlar det om 11.000 personer som fått uppehållstillstånd, men ingen bostad och därför bor kvar på asylboenden.

– Och då måste vi ut och köpa tillfälliga boendeplatser, säger Fredrik Bengtsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.