Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bergwall frias för alla mord

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, frias även för det åttonde mordet han tidigare har erkänt och dömts för. Meddelade på onsdagen fr.v. chefsåklagare Håkan Nyman, riksåklagare Anders Perklev och överåklagare Björn Ericson vid en presskonferens på åklagarmyndigheten.
Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, frias även för det åttonde mordet han tidigare har erkänt och dömts för. Meddelade på onsdagen fr.v. chefsåklagare Håkan Nyman, riksåklagare Anders Perklev och överåklagare Björn Ericson vid en presskonferens på åklagarmyndigheten. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Åtalet har lagts ned i det sista Quick-fallet och Sture Bergwall anses nu oskyldig till alla de åtta mord han dömts för. Ett stort misslyckande för svenskt rättsväsende, men ingen kommer att ställas till ansvar för misstagen under mordutredningarna mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Eventuella tjänstefel är preskriberade, säger åklagarna.

På onsdagen avslutade åklagarna sitt arbete med alla de mord som Sture Bergwall har dömts för. Beslutet presenterades på en presskonferens, och som väntat valde chefsåklagare Håkan Nyman att lägga ner åtalet i det sista fallet, mordet på Charles Zelmanovitz, som försvann från sitt hem i Piteå i november 1976.

I början av 90-talet påträffades kvarlevorna efter honom i en skog i Piteå. Strax efter berättade Sture Bergwall att han tillsammans med en annan man hade mördat Zelmanovits. Medgärningsmannen hade avlidit.

Håkan Nyman konstaterar nu att bevisen mot Sture Bergwall då i första hand var hans eget erkännande tillsammans med vittnesmål från förhörsledaren, en rättspsykiater och en minnesexpert.

Nu när Bergwall har tagit tillbaka sina erkännanden finns ingen möjlighet att kunna fälla honom för mordet, konstaterade Håkan Nyman.

– Dödsorsaken är ju okänd, så vi vet inte ens om han har dödats, sade Håkan Nyman under presskonferensen.

Hans beslut innehåller också hård kritik av de sakkunniga vittnena. Håkan Nyman anser att "bevisvärdet av deras uttalanden kan ifrågasättas".

Riksåklagare Anders Perklev vill nu utreda om det går att lära något av alla Quick-fallen.

– Att en person kan dömas för åtta mord och sedan frikännas är unikt i svensk rättshistoria. Att domarna visar sig inte vara hållbara måste betraktas som ett stort misslyckande för rättsväsendet, säger han.

Han ser två viktiga lärdomar. Dels ska flera åklagare utses i stora komplicerade mål. Dels måste åklagarna ta ett särskilt stort ansvar i fall där den åtalade erkänner och vill fällas för brotten.

I höst tillsätter han en arbetsgrupp som ska se över "brister och systemfel i åklagarverksamheten". Han funderar på att i komplicerade mål införa en åklagare som har till uppgift att vara kritisk och ifrågasätta de slutsatser som dras i utredningen.

Anders Perklev fick många frågor om pollisens och dåvarande åklagarens ansvar. Men han ville inte kommentera det utan betonade att eventuella brott från deras sida är preskriberade.

– Det är inte meningsfullt att peka ut någon enskild. Det vore också fel eftersom den inte har möjlighet att försvara sig.

Han gjorde också klart att bristerna i de tidigare utredningarna aldrig hade kommit fram, om inte Sture Bergwall själv hade tagit tillbaka sina erkännanden. Den som lyckades förmå Bergwall till det var SVT:s reporter Hannes Råstam som numera har avlidit.

– Om Bergwall inte hade tagit tillbaka sin erkännanden så hade vi inte kunnat ta upp fallen, konstaterade Riksåklagaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.