Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bergwall: I dag är en glädjens dag

01:16. En nöjd Sture Bergwall tog i dag emot beskedet om att det sista mordåtalet läggs ner. Trots att han fortfarande tvångsvårdas är han övertygad om att han snart lämnar Säter.

”I dag är en glädjens dag och en dag för eftertanke”, skriver Bergwall på sin blogg efter beskedet att alla mordåtal läggs ned och syftar på hur fallen hanterats.

Han tackar bland annat den bortgångne journalisten Hannes Råstam, i vars dokumentär han tog tillbaka sina erkännanden i vad som kan ses som början på resningsprocessen.

Bergwall inleder dagens blogginlägg med ett konstaterande. ”Jag hade sex fällande domar för sammanlagt åtta mord att söka resning för”.

Han kallar den första domen, i Piteå tingsrätt i november 1994 för den första i en ”bisarr rad av felaktiga domslut”, som han ändå är nöjd att se upphävd, precis som de andra morddomarna.

Till TT säger Bergwall att det hela givetvis är en seger.

Men framför allt är det en befrielse. Det har varit en lång och svår resningsprocess, lägger han till.

Han tror att han snart kommer att släppas fri och att han är mer än redo för ett liv utanför anstaltsmurarna.

– Jag kommer att klara det bra. Jag har ett brett stöd därute, och många vänner, säger Bergwall och lägger till att det nu är nödvändigt med en gransknings- och ansvarskommission.

– Det krävs att man pekar ut vilka som bär ansvaret för det som hänt.

Han är övertygad om att han kommer att visa sig berättigad till skadestånd när det visar sig att han blev manipulerad och var kraftigt nerdrogad under tiden på Säter.

– En sådan här kommission måste givetvis granska det som hänt på Säter extra noga.

Riksåklagarens förslag om att det behövs flera åklagare när sådana här mål ska avgöras i framtiden tror Bergwall mycket på.

– I mitt fall var det bara en åklagare och bara en utredare som skötte alltihop, säger han.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.