Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 07:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bergwall-kraver-sanningskommission/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bergwall kräver sanningskommission

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är mycket nöjd med åklagarbeslutet att lägga ner åtalet mot honom för mordet på Johan Asplund. Bergwall vill nu att en sanningskommission tillsätts. "Hur har det varit möjligt att döma en psykiatriskt tvångsvårdad man för åtta mord?" frågar han sig.

En ny prövning mot Sture Bergwall för mordet på Johan Asplund 1980 skulle inte hålla i domstol, anser chefsåklagaren Jonas Almström i Göteborg. Därför beslöt han på onsdagen att lägga ner fallet.

– Jag är mycket nöjd och till freds, säger Sture Bergwall.

Han har just läst åklagarens beslut när DN.se når honom vid lunchtid på onsdagen.

– Det är kolossalt starka skrivningar, och det gör mig särskilt glad att han säger som det är, att förhörsledaren ställde ledande frågor. Det är ett väldigt bra beslut.

Sture Bergwall tycker att skrivningen är mer kritisk mot förundersökningen än i de två tidigare mordfall där han blivit frikänd.

Han instämmer i det som Johan Asplunds pappa Björn Asplund krävt: en sanningskommission.

– Hur har i allsin dar har detta varit möjligt? Att fälla en man intagen för psykiatrisk tvångsvård för åtta mord. Det är någonting alldeles ohyggligt. Det är klart att det måste utredas.

– Jag tycker att det här beslutet av åklagaren också pekar på detta ofattbara. Han tar upp (den psykiatriska kliniken) Säters roll också, om förskrivningen av bensodiazepiner. Jag är väldigt nöjd, säger Sture Bergwall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.