Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/besked-om-sommaren-i-slutet-av-maj/

SVERIGE

Besked om sommaren i slutet av maj

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I slutet av maj kommer Folkhälsomyndigheten att ta ställning till resor inom landet och andra sommaraktiviteter. Kurvorna pekar nedåt både när det gäller smittspridning och patienter som behöver intensivvård. Utvecklingen de kommande veckorna blir avgörande för årets semesterperiod.

Att sommaren börjar närma sig märks på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens. Varje dag har det kommit upp semesterrelaterade ämnen. På fredagen efterfrågades rekommendationer för båtlivet.

– Vi får just frågor om alla sommaraktiviteter som campingar och segling. Vi kommer att ta ett samlat grepp kring det här och hoppas kunna ge besked i slutet av månaden, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Möjligheten till resor inom Sverige avgörs om hur smittspridningen ser ut i olika delar av landet. En jämnare fördelning kan leda till att restriktionerna kan lättas på, men Folkhälsomyndigheten vill inte riskera att få större smittspridning i regioner som är lindrigt drabbade. I nuläget uppmanar myndigheten till fortsatt tålamod med att planera semestrarna.

– Just nu är signalerna positiva. Vi befinner oss fortfarande på en hög nivå men det är inte de toppar som vi sett förut. Vi vet inte hur snabbt minskningen av smittspridning kommer att gå, säger Anders Wallensten.

Totalt 3.175 personer har nu avlidit i covid-19 i Sverige. Det senaste dygnet har 135 nya dödsfall registrerats. De uppdaterade siffrorna visar att totalt 25.265 personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. En allt större del av de nya fallen både i Stockholm och andra regioner består av vårdpersonal som testats för att se om de kan gå till arbetet. De som bekräftas smittade har ofta förhållandevis lindriga symtom.

Sammanlagt 1.672 personer får eller har fått intensivvård, just nu får 481 coronasmittade patienter med intensivvård. 1.728 covid-19-sjuka vårdas på andra avdelningar.

– För första gången sedan en dryg månad tillbaka är antalet inlagda patienter på iva under 500, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon säger att även om det skulle vara början på en nedgång så är krisen långt ifrån över.

– Jag vill understryka att vårda 500 svårt covidsjuka och andra inneliggande sjuka på iva är en extrem situation för vårdens medarbetare.

Läs mer: Om ett år är övriga Norden i kapp Sveriges dödstal

Läs mer: KTH-forskare optimistiska om tidiga resultat i antikroppstester

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt