Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Beslut om försäkringsreglerna

Riksdagen fattade på onsdagseftermiddagen beslut, med röstsiffrorna 149–140, om sista steget i den så kallade rehabiliteringskedjan. S-V-MP röstade nej.

Beslutet gäller att personer som har varit sjuka i 914 dagar ska gå ett tre månader långt introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen. 15.000 personer berörs från den 1 januari.
Redan för 1,5 år sedan beslutade riksdagen om de olika tidsgränserna i kedjan. Palm påminde om att redan då varnade många för "de dogmatiska tidsgränserna". Hon tog upp att Sveriges Kommuner och landsting liksom Samhall sagt att de är för snäva och att Statskontoret klagat på ett bristfälligt underlag.

- Men regeringen brydde sig inte. Vi vet nu också att statsrådet inte tagit del av remissvaren, sade hon och syftade på att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson sagt att det inte funnits någon allvarlig kritik mot den nya kedjan.

Palm vände sig också mot att utskottets majoritet efter kritiken knåpat ihop ett nytt lagförslag, som "enligt Försäkringskassan bara ökar rättsosäkerheten".

- Ta ett steg tillbaka, tänk efter, gör om och gör rätt.

Det blev en hård debatt mellan socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) och Veronica Palm

Axén påminde om den tidigare S-politiken där människor, många unga, mot sin vilja tvingades in i förtidspension och permanent utanförskap och tyckte att Palm borde friska upp sitt minne.

- Det var en cynisk politik. Jag är glad och stolt över denna nya möjlighet till en ny start på livet, sade han och efterlyste Socialdemokraternas alternativ.

Axén hade läst partiets skuggbudget och kommit fram till att S accepterat regeringens rehabiliteringskedja med ett undantag — det sista steget.

Palm anklagade Axén för att "medvetet ljuga".

- Vi säger nej till stupstock, nej till dogmatiska tidsgränser och ja till aktivt stöd, sade hon.

Efter det inlägget ingrep talman Per Westerberg och påminde om att riksdagsledamöter ska undvika att anklaga varandra för att ljuga.

I debatten anklagade oppositionen regeringen för att kasta ut människor ur försäkringen och ta ersättningen ifrån dem. Gunvor G Ericsson (MP) sade:

- Er politik skrämmer och oroar. Människor begår självmord på grund av er politik.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson betonade under debatten vikten av att hjälpa folk med nedsatt arbetsförmåga att hitta vägar tillbaka till ett aktivt arbetsliv.

- Därför inför regeringen efter åsrsskiftet en ett arbetsmarknadspolitiskt introduktionsprogram som syftar till att fånga upp den som har varit långtidssjukskriven, hans och hennes förutsättningar, behov och behov av stöd.

- Introduktionen är till för att hitta deltagarens behov och åtgärder för att möjliggöra en väg tillbaka till arbetslivet, sade Husmark Pehrsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.