Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Beslut om norrländska nattåg dröjer

Rikstrafikens beslut om att halvera nattågstrafiken till och från Norrland skjuts upp. Detta efter kraftiga protester från berörda kommuner, länsstyrelser och företag. Nu blir det Trafikverkets fråga.

– Med hänvisning till den massiva och entydiga remisskritiken anser styrelsen att det finns anledning att bereda ärendet vidare, säger Rikstrafikens styrelseordförande Inger Davidson i en kommentar.

Frågan om nattågstrafik från och med juni 2013 har utretts och landade bland annat i att dra ner trafiken till och från Norrland med femtio procent till ett tåg per natt, året runt. Detta som ett slags basutbud som innehåller option på en utökning med kommersiella tåg under högsäsong. Neddragningen baseras främst på ett stadigt minskat utnyttjande under senaste tioårsperioden.

Men remissvaren präglades till överväldigande del av kritik och flera instanser ansåg tvärtom att trafiktätheten borde öka liksom man i motsats till utredningen anser att standarden på lok och vagnar måste höjas. De starka protesterna kommer främst från kommuner, turistverksamheter och landets fem nordligaste länsstyrelser.

– Tydligen har protesterna gett viss verkan. Ska man tolka utfallet positivt verkar Rikstrafikens styrelse tagit intryck och lyssnat på kritiken, säger Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten, till Piteå-Tidningen.

Nu skickas frågan vidare. Från årsskiftet kommer Rikstrafikens verksamhet att övergå till Trafikverket. Styrelsens beslut blev att överlämna utredning och remissvar till Trafikverket för vidare beredning och beslut”, skriver Rikstrafiken i ett pressmeddelande.

– Hotbilden lever och därför är det inte uteslutet att vi kommer att iscensätta ytterligare utspel, säger Per-Ola Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.