Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Beslut om surrogatmödraskap välkomnas och kritiseras

Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg som vill ha barn är besvikna efter att den statliga utredningen har presenterats.
Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg som vill ha barn är besvikna efter att den statliga utredningen har presenterats. Foto: Emil Wesolowski

Surrogatmödraskap kommer även i fortsättningen att vara förbjudet i Sverige. Det slår den statliga utredningen som granskat frågan fast. Beslutet både välkomnas och kritiseras.

– Utredningen har kommit fram till samma slutsats som vi, nämligen att ett surrogatmödraskap innebär stora risker för att kvinnor ska utnyttjas och barn komma i kläm, säger Clara Berglund generalsekreterare i Sveriges kvinnolobby, en paraplyorganisation för 45 kvinnoorganisationer.

Utredningen om surrogatmödraskap i icke-kommersiellt syfte har letts av lagman Eva Wendel Rosberg. Hon har pekat på att frågan rymmer såväl etiska och juridiska som medicinska svåra frågeställningar. Men det tycks som det är juridiska komplikationer som har varit det tyngsta argumentet för att inte tillstå surrogatmödraskap. Bland annat slår utredningen fast att det enligt svensk lag är den gravida kvinnan – i detta fall surrogatmamman – som är barnets rättsliga mor och vårdnadshavare. Med sin självbestämmande rätt är det hon som beslutar om graviditeten till exempel ska avbrytas eller om hon vill behålla barnet. I sådana fall skulle hela tanken med surrogatmödraskap sättas ur spel.

Utredningen anser vidare att det i dagsläget finns för lite forskning om hur barnen som fötts av en surrogatmamma mår längre fram i livet. Det går heller inte, menar utredaren, att utesluta att kvinnor som blir surrogatmödrar inte har agerat utifrån påtryckningar eller tvång.

Utredningens beslut går stick i stäv med den rapport som Statens medicinsk etiska råd (Smer) presenterade 2013. Den bejakade surrogatmödraskap utan vinstintressen i Sverige, men på vissa villkor. Det skulle blad annat finnas en nära relation eller släktskap mellan surrogatmamman och det blivande föräldraparet.

– Smer tittade mer på de medicinsk-etiska principerna och gick inte in på de mer komplicerade juridiska frågeställningarna som ett surrogatavtal innebär. Vi har haft ett beredare perspektiv, säger Eva Wendel Rosberg till SVT-nyheter.

Det finns en oro att utländska kommersiella surrogatmödraskap kommer att öka när dörren nu stängts för ett svenskt altruistiska surrogatmödraskap. Därför, anser utredningen, bör informationen om riskerna med ett sådant surrogatmödraskap intensifieras.

– Det är för tamt, säger Clara Berglund. Vi vill att det ska bli helt förbjudet att åka utomlands och köpa utländska kvinnor och barn. Om vi förbjuder det här hemma på grund av riskerna som man utsätter surrogatmamman och barnet för, ska man vara konsekvent och se till riskerna som utländska kvinnor och barn utsätts för.

Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg som vill ha barn och hade hoppats på ett positivt svar från utredningen, är i dag besvikna.

– Beskedet var ganska oväntat. Vi trodde utredningen skulle svara på frågor, inte konstatera samma frågor igen. Nu är vi som tillbaka på ruta ett igen.

Vad innebär det för er?

– Vi kommer sannolikt gå vidare med vår ursprungsplan och skaffa barn utomlands. Sedan får vi fortsätta driva på i frågan för att göra det möjligt i Sverige framöver.

Kan ni förstå något/några av lagmannens invändningar mot altruistiskt surrogatmödraskap?

– Delvis, men invändningarna känns mest som svepskäl. I många till Sverige jämförbara länder, finns fungerande lagrum för att parera de invändningar som lyfts fram. Det borde inte vara så svårt att få till det även i här.

Fakta. Så går det till

Den tilltänkta mammans hormoner stimuleras och ägg plockas ut. (Alternativ: äggdonation från annan kvinna).

Spermier från den tilltänkta pappan befruktar äggen i lab.

De befruktade äggen förs in i surrogatmammans livmoder.

Efter förlossningen lämnas barnet över till det tilltänkta föräldraparet och den tilltänkta mamman adopterar barnet från surrogatmamman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.