Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Besvärligt på vägarna på många håll när mer snö och blåst väntas

Plogbilar rycker ut när snö täcker vägbanorna. Men hjälpen för bilisterna blir kortvarig om snöfallet är kraftigt och ihållande – med förrädisk snöhalka som följd.
Plogbilar rycker ut när snö täcker vägbanorna. Men hjälpen för bilisterna blir kortvarig om snöfallet är kraftigt och ihållande – med förrädisk snöhalka som följd. Foto: Johan Nilsson/TT

Halka ställer till det för bilister på många håll i landet under söndagen. Med fortsatt snöande framemot måndag med åtföljande snöhalka är det bäst att ta det lugnt bakom ratten, manar Trafikverket. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora snömängder i delar av Svealand och södra Norrland.

– Det besvärligaste väglaget hittar vi nu i ett band från Göteborg och upp över Dalsland och Värmland, men även i Mälardalen och utmed Upplandskusten är det svåra vägförhållanden, säger Roger Falk, presskommunikatör vid Trafikverket, till DN vid 18.30-tiden på söndagen.

– Tillåt färden att ta extra tid, är hans råd till folk ute på vägarna.

Snöhalka är besvärligt. När det plogas blir det bättre, men om det fortsätter falla snö i kombination med blåst så är halkan snabbt tillbaka, påpekar han.

Lisa Frost, meteorolog vid SMHI, fyller i i samtal med TT:

– Att det kan bli besvärligt på vägarna är helt klart, säger hon.

Väderprognosen talar om ett snöfall som drar sig norrut över Svealand och södra Norrland under söndag eftermiddag. Samma gäller under kvällen och natten mot måndag samt större delan av morgondagen. På sina håll, och främst i Dalarna och Jämtland, kan det komma totalt en halvmeter snö.

I fjälltrakterna kan det dessutom på kalfjället och i utsatta dalgångar bli hård vind med risk för snödrev, enligt SMHI.

Roger Falk uppger att det inte kommit in några rapporter om svåra trafikolyckor.

– Det inträffar olyckor, visst, men då mest avåkningar, säger han.

Trafikverkets inhyrda snöröjare har nu fullt upp, åtminstone under något dygn framåt.

– Vår beredskap är god, vi tar in uppgifter bland annat från våra mätstationer utmed vägarna.

Enligt Falk var det bara södra delen av landet som under söndagen var skonad från det svåra väglaget.

– Där är det plusgrader, säger han.

Likväl handlar det delvis om snö även i söder:

– Ett område med blötsnö passerar över Götaland under kvällen och natten. Där väntas inte samma mängder som längre norrut, men det är ganska tung snö, så där kan det bli ganska moddigt, säger Lisa Frost till TT.

Då blir det desto viktigare att ha bilens behållare för spolarvätska välfylld.

Det var inte spolarvätska, men väl annan alkoholhaltig vätska som en snöröjare hade fått i sig på söndagen, när denne samtidigt var ute på ett röjningspass i Dalsland. Det stod klart sedan polisen stoppat föraren i fråga och låtit denne göra ett alkotest, skriver tidningen Bohusläningen på nätet:

– Det är väl inte så vanligt att en snöröjare åker fast för misstänkt rattfylleri, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i Västra Götalands län, till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.