Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Betytt oerhört mycket”

Tidigare utrikesministern Jan Eliasson (S) var kanslichef under Sverker Åström på 70-talet. Eliasson såg Åström som en mentor och nära vän fram till hans död.

– Han blev snabbt en mentor, en förebild och har betytt oerhört mycket för mig. Både när det gäller diplomati, men också som vän och inspirationskälla. Han hade en oerhört färgstark personlighet med djupt engagemang i internationella frågor, samhällsfrågor, natur och kultur. Han översatte Michelangelos kärleksdikter efter att ha lärt sig italienska sent i livet, något som är en litterär prestation i sig, säger Jan Eliasson.

– Han hade en drastisk humor och spred oerhört mycket glädje omkring sig med sitt originella beteende, cyklade i frack till galamiddagar, hade gröna och röda strumpor.

Jag är väldigt glad att han fick leva så här länge.

Vad har han betytt för utrikespolitiken?

–Han var oerhört viktig för säkerhetspolitiken. Han var den främsta uttolkaren av svensk neutralitetspolitik en oundgänglig rådgivare till stats- och utrikesministrar under hela sin livstid.

Utrikesminister Carl Bildt beskriver Sverker Åström som en mångfacetterad person med en lång och rik karriär. De diskussioner som Bildt kommer ihåg bäst från personliga möten är från "neutralitetseran", då formuleringar vägdes på guldvåg.

– Han var den ledande personen när det gällde att formulera den utrikespolitiska doktrinen under neutralitetseran och var som sådan utomordentligt betydelsefull. Det var en doktrin, som vi lagt bakom oss, men som tjänade Sverige väl under ett icke alldeles okomplicerat skede av den europeiska historien, säger Carl Bildt under ett möte i Luxemburg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.