Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 14:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bevistalan-vacks-mot-pojke-misstankt-for-mord/

Sverige

Mordet på 12-årige Amir prövas i domstol

Foto: Marina Ferhatovic

En konflikt vid Utmarksskolan i Göteborg slutade i tragedi när 12-årige Amir skars till döds. En ung pojke har pekats ut som gärningsman.

Nu ska saken prövas i domstol, trots att den misstänkte är under 15 år. Dessutom åtalas en 16-åring för att på samma plats ha rånat den nu mordmisstänkte pojken några timmar tidigare. 

– De båda händelserna hänger ihop, säger åklagaren Mats Ihlbom till DN. 

I dag, tisdag, lämnade Ihlbom in en bevistalan till Göteborgs tingsrätt mot pojken som misstänks ha dödat 12-årige Amir. Det innebär att det kommer hållas en rättegång i skuldfrågan men att den misstänkte, på grund av sin låga ålder, inte kommer att få något straff även om han befinns vara skyldig. 

Åklagaren yrkar i första hand på mord och i andra hand på synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annan död. 

Samtidigt åtalas en 16-åring för ett ha rånat den nu mordmisstänkte pojken strax före knivdådet – en gärning som åklagaren anser har samband med händelsen.

Den åtalade ska ha tagit tag om pojkens nacke och slängt honom ner på marken. Han ska också ha hotat honom att han kommer att knivhugga honom. Pojken ska på det sättet ha tvingats lämna ifrån sig sin jacka, tröja och keps. 

– Hur dessa två händelser hänger ihop kommer jag inte att kommentera, säger Mats Ihlbom till DN. 

Det är socialnämnden som har begärt att bevistalan ska väckas. Att den utpekade pojken nekar till anklagelserna är en orsak.

– Jag tror min klient tycker att det finns många saker som borde klarläggas. Sedan är det inte roligt för en så ung person att behöva gå igenom det här, säger David Breitfeld, säger pojkens advokat David Breitfeld till TT.

Mats Ihlbom har under utredningens gång varit positiv till att väcka bevistalan.

– Det är bättre för alla inblandade att få det utrett än att det påstås saker som inte går att slå fast, säger Mats Ihlbom.

Förhandlingen kommer, enligt Ihlbom, att gå till på samma sätt som en vanlig rättegång. 

– Sedan blir det väldigt mycket känsligare när man har med så pass unga personer att göra. Det finns inga vinnare i det här. Det är en väldigt tragisk händelse men man måste nånstans ta reda på vad som har hänt, säger Mats Ihlbom.

Läs mer: Amir, 12 år, knivhöggs till döds – ”Minns hur full av kärlek han var”

Läs mer: 12-åringen dog av sina skador 

Läs mer: Skolinspektionen: Tryggt på skola där pojke knivhöggs till döds 

Till stöd för bevistalan finns flera vittnen som var på plats när händelsen inträffade.

– Sedan finns det teknisk bevisning kopplat till det, säger Mats Ihlbom.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt