Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Biden vill att den ryska gasledningen stoppas

USA:s vice president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven.
USA:s vice president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven. Foto: Eva Tedesjö

En pekpinne till Sverige och EU om att stoppa den ryska gasledningen Nord stream 2. Och en klar markering mot ”herr Putin” om att Sverige står nära Nato och har ett okränkbart territorium. Punkt! USA:s vicepresident Joe Biden talade klarspråk när han kom till Stockholm.

Joe Biden anlände hit direkt efter viktiga samtal i Ankara med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Presidentplanet landade försenat på Arlanda klockan 01.25 natten till torsdag. Där välkomnades gästen av utrikesminister Margot Wallström (S). Därefter åkte Biden i sin bepansrade Cadillac i en kortege med 50 fordon till Grand Hôtel där han kom i säng vid tretiden på morgonen.

Klockan 11.20 togs Biden emot av sin värd statsminister Stefan Löfven (S) i Rosenbad framför en fond av stjärnbaneret och svenska flaggan. Välkomnandet var hjärtligt: de två har träffats tidigare och konstaterat att de bägge har arbetarbakgrund, och de verkar trivas ihop.

Överläggningarna pågick i en och en halv timme med flera statsråd. På presskonferensen efteråt prisade Joe Biden de långvariga, täta svensk-amerikanska relationerna och Sveriges ledarskap i en rad frågor.

Löfven sade att relationen till USA ”är starkare än någonsin”. Det finns dock enligt Biden några ”väldigt få” frågor där åsikterna går isär. En av dessa är den ryska Gazproms planerade gasledning från Ryssland och Tyskland, Nord stream 2. Ledningen planeras gå genom svensk ekonomisk zon i Östersjön och är omstridd inom EU.

”En dålig deal”, sade Joe Biden som ansåg att Nord stream 2 undergräver Ukrainas ekonomi och gör EU beroende och sårbart för ryska påtryckningar. USA är emot ledningen liksom de tre baltiska staterna. Biden hade ett toppmöte med deras tre presidenter i Riga i tisdags.

Regeringen Reinfeldt godkände 2009 ledningen Nord stream 1. Nu kräver M att efterföljaren Nord stream 2 stoppas medan det är regeringen Löfven som agerar försiktigt. Tyskland vill ju inte att ledningen stoppas.

– Vi måste försäkra oss om att EU:s och dess grannstaters intressen skyddas legalt, säkerhetsmässigt och politiskt, sade Stefan Löfven.

I sin inledning tog statsministern särskilt upp den transatlantiska länken – det vill säga försvarsalliansen Nato – vars betydelse framhävdes i osedvanligt tydliga ordalag.

– Jag anser att den transatlantiska länken är viktigare än någonsin. Den är definitivt nyckeln till att lösa utmaningar för europeisk och global säkerhet, underströk Stefan Löfven.

På en fråga från nyhetsbyrån TT om svenskarnas oro för rysk aggression redogjorde Biden för hur Nato förstärker sin närvaro i Östersjö­området, i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Han tillade att försvaret av Natoländernas territorium är heligt.

– Sverige är inte med i Nato, och om Sverige ska vara med, eller inte, är Sveriges beslut, sade Biden.

Men därefter påpekade Biden att Sverige redan i eget intresse ökar sin försvarsförmåga på grund av oro för Ryssland. Därpå formulerade vicepresidenten från podiet i Rosenbads pressrum ett slags informell säkerhetsgaranti för Sverige:

– Vi har ett partnerskap mellan Nato och Sverige om hur vi ser på ett Europa odelat, fritt och säkert och i fred. Så låt det inte råda några missförstånd, hos Herr Putin eller någon annan, om att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt!

Stefan Löfven tillade att Sverige inte ser Ryssland som något hot men oroas av det ryska agerandet. Sverige tar sitt ansvar som ett militärt icke-allierat land, men intensifierar också sina olika militära samarbeten med andra, enligt Löfven.

Ett tredje område i överläggningarna var den globala flyktingkrisen. Vicepresidenten uppskattade hur ett så litet land som Sverige tagit emot 163 000 flyktingar i fjol.

– Vi vet att det inte är lätt och det är en spegling av er generositet. Sverige ”slår hårdare än sin viktklass”, sade Biden.

Den 20 september ska USA:s president Barack Obama stå värd för ett toppmöte i New York om just flyktingkrisen där Sverige är medarrangör och Stefan Löfven deltar.

Fakta. Besöket

I överläggningarna med Biden deltog på svensk sida förutom Löfven och Wallström försvarsminister Peter Hultqvist (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och samordningsminister Ibrahim Baylan (S).

Även Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson och Hans Dahlgren, UD:s kabinettssekreterare Annika Söder och Sveriges Washington­ambassadör Björn Lyrvall satt med vid bordet.

På den andra sidan flankerades Joe Biden av USA:s Stockholms-ambassadör Azita Raji samt fem nära råd­givare och en chefstjänsteman från nationella säkerhets­rådet. DN

Fakta. Joe Biden

Demokraten Joseph "Joe" Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Är gift och har två barn i livet.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident. Gjorde två egna satsningar på Vita huset, 1998 och 2007/8.

Beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig, men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna.

Före besöket i Stockholm på torsdag besöker han Turkiet och Lettland. Han har också varit i Serbien och Kosovo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.