Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bidragen för skilda föräldrar kan förändras

Reglerna för bostadsbidrag och underhållsstöd kan komma att förändras. Ensamstående föräldrar med svag ekonomi kan få både mer och mindre i plånboken. ”Det här kan slå hårt mot ganska många hushåll”, säger Jessica Löfvenholm, kansliråd på socialdepartementet.

– För att inte försämra den ekonomiska situationen för en grupp som redan har låga inkomster måste man därför införa övergångsregler om de här regelförslagen träder i kraft, säger Jessica Löfvenholm, kansliråd på socialdepartementet där man nu bereder utredningsförslaget.

Övergångsreglerna skulle omfatta hushåll som redan har bostadsbidrag. För hushåll som ansöker om bostadsbidrag efter en eventuell regeländring gäller de nya nivåerna.

Bakgrunden till socialdepartementets arbete är den statliga Särlevandeutredningen som blev färdig 2011. Där konstaterades olika brister inom regelverken för föräldrar som har separerat och hur dessa regler bör ändras.

Problemet med bostadsbidraget är att reglerna utgår från att barn bor heltid hos den förälder som barnet är skrivet hos, och barnet kan bara vara skrivet på en adress. Det tas ingen hänsyn till om barnet bor växelvis hos föräldrarna och om föräldern där barnet är skrivet också får ett underhållsstöd som är kopplat till växelvis boende. Den formen av underhållsstöd är inkomstprövat och betalas av Försäkringskassan.

– Det här gör att ett hushåll där barnen bor växelvis får mer i sammanlagt bidrag än vad det skulle få i bidrag om barnet bodde där heltid. Systemet för bostadsbidrag har inte följt med samhällsutvecklingen och barns boendemönster, säger Jessica Löfvenholm.

Vid årsskiftet höjs bostadsbidragen, vilket gör det än mer angeläget för socialdepartementet att korrigera reglerna.

– Men det är en svår uppgift att lösa och jag vet inte när eller om vi får fram ett färdigt förslag. Dessutom är det viktigt att det blir rätt eftersom det handlar om hushåll med låga inkomster, säger Jessica Löfvenholm.

En annan brist med dagens system, enligt Särlevandeutredningen, är att det enbart är föräldern där barnet är skrivet som kan få bostadsbidrag kopplat till hemmavarande barn. Trots att barnet bor ungefär lika mycket hos den andra föräldern kan den bara söka bostadsbidrag för umgängesbarn, och den ersättningen är lägre.

Särlevandeutredningens lösning på de olika bidragsproblemen vid växelvis boende är att underhållsstöd vid växelvis boende slopas och att det införs en ny nivå inom bostadsbidraget, ett växelvis-bidrag.

– Med ett sådant bidrag skulle en grupp hushåll inte överkompenseras ekonomiskt längre säger Jessica Löfvenholm.

Hur många hushåll som kan beröras av sänkta och höjda bostadsbidrag, om en ny regel införs, kan Jessica Löfvenholm inte ge besked om:

– Vi bereder Särlevandeutredningens förslag och behöver göra ytterligare analyser för att se vilka konsekvenser ett växelvis-bidrag skulle få för hushållen.

Bostadsbidrag och underhållsstöd

• Ungefär 150.000-160.000 barn har växelvis boende.

• Barnfamiljer har rätt till bostadsbidrag, som är inkomstprövat. En del av bostadsbidraget bygger på hur många barn som finns i hushållet. För den förälder där barnet är skrivet är barndelen 1.300 kronor i månaden för ett barn, för två barn är beloppet 1.750 och för fler barn 2.350 kronor. Nivåerna höjs vid årsskiftet till 1.500, 2.000 och 2.650 kronor.

• Förra året fick 172.552 hushåll med barn bostadsbidrag. Av dessa fick drygt 25.000 bostadsbidrag för umgängesbarn, vilket ges till den förälder där barnet inte är skrivet men ändå bor.

• I slutet av 2012 betalades underhållsstöd för 231.700 barn. Av dessa hade cirka 15.800 underhållsstöd som är kopplat till växelvis boende.

• Underhållsstöd vid växelvis boende är inkomstprövat och kan ges till båda föräldrarna. Som högst ges 636 kronor för ett barn per månad.

Källa: Försäkringskassan, SCB

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.