Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bidragen till solceller höjs

Stödet till den som vill installera solpaneler höjs från 20 procent av kostnaden till 30 procent.
Stödet till den som vill installera solpaneler höjs från 20 procent av kostnaden till 30 procent. Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen höjer solinvesteringsstödet med drygt 500 miljoner årligen. På så vis ska fler hushåll kunna installera solceller på sina tak och kön för att få göra det ska minska, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

– Det är bra för miljön, plånboken, framtiden och barnen.

När budgetförhandlingarna startade var höjt stöd till hushållens solceller en prioriterad fråga för Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet. Nu står det klart att regeringen avser lägga 915 miljoner årligen på detta, fram till år 2020. Det innebär en ökning med 200 miljoner i höst, 525 miljoner nästa år och 575 respektive 965 för åren efter det.

– Det möjliggör för vanliga människor och familjer att installera solel och få en billigare elräkning. Just nu står 5.000 hushåll i kö för att få stödet. Med bidraget vi ger redan i år kommer vi kunna beta av den kön och nästa år skulle räcka till nästan 12.000 genomsnittliga hushåll, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Ökningen innebär en höjning av stödet från dagens 20 procent till 30 procent, för den som vill installera solpaneler till solel. Regeringen vill också se över möjligheterna att göra det enklare att söka stödet och utreder att ta bort bygglovskravet på solpaneler.

– Vi har satt som mål att vara ett av världens första fossilfria länder och vi ska ned till nettonollutsläpp 2045. Då måste det till en omställning av hela samhället. Den omställningen behöver inte vara dyr och jobbig och ångestfylld. Vi vill göra det lätt och billigt att göra rätt, säger Isabella Lövin.

Enligt Isabella Lövin kan en installation av solel på en villa kosta omkring 150.000 kronor. Med den nya stödandelen om 30 procent skulle stödet för en sådan installation bli omkring 40.000 kronor.

– Detta är en massiv satsning för att fler ska kunna producera och använda sin egenproducerade energi. Det blir billigare och man gör något som är bra för miljön, plånboken och framtiden.

Fakta.Solinvesteringsstöd

Fram till och med juli 2017 har 6 637 stöd beviljats.

Av dessa har 4 295 avsett ansökningar från privatpersoner, 314 från företag och 2 028 från övriga aktörer.

Regeringen avser att lägga 915 miljoner årligen på solinvesteringsstöd från 2018 fram till år 2020.

Det innebär en ökning med 200 miljoner i höst, 525 miljoner nästa år och 575 respektive 965 för åren efter det.

Källa: Regeringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.