Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bilden på 95-åriga Karin användes i fejknyhet

Other: Facebook

”Stina 85 år blev misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm”. Så lyder den falska rubriken till en bild på en blåslagen dam som har spridits i sociala medier.

Damen hette egentligen Karin Forslund och skadorna som syns på bilden fick hon efter upprepade fall på sitt boende i Söderhamn för tre år sedan.

Nu polisanmäls mannen som spridit bilderna på Facebook av Karin Forslunds döttrar.

Tre år har gått sedan 95-årige Karin Forslund gick bort efter en kraftig stroke när en bild där hon har flera stora blåmärken i ansiktet på torsdagen plötsligt började cirkulera i sociala medier.

Mannen som publicerat bilden uppger att den föreställer 85-åriga Stina som enligt honom ska ha blivit misshandlad och rånad av asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm.

I själva verket är det en bild av 95-åriga Karin Forslund från 2014. En bild som tagits efter att hon vid upprepade tillfällen fallit på sitt äldreboende och som vid tidpunkten bland annat publicerades av Söderhamnskuriren i en artikel om personalbristen på boendet i Söderhamn.

När en god vän till familjen upptäckte bilden i sociala medier tog han omgående kontakt med Karin Forslunds döttrar som direkt valde att polisanmäla mannen som spridit bilden.

– Vi är fyra systrar och vi blev alldeles ifrån oss när vi fick höra det här. Det här var så långt ifrån vad min mamma stod för. Hon trodde på alla människors lika värde. Att hon var den här omhändertagande personen som försökte se gott i alla människor gjorde det hela ännu värre, säger Maysan Säärelä till DN.

Bilden hann delas över 1.000 gånger innan mannen som publicerade bilden beslutade sig för att ta ned den från sin Facebooksida. Det gjorde han först efter att ha konfronterats av en reporter på Aftonbladet. I en intervju med tidningen uppger mannen– som nu alltså har polisanmälts för förtal – att han inte kände till att informationen var falsk.

– Jag läste om det i en tidning eller någonstans. Jag kommer inte ihåg var. Jag brukar vara ganska säker på att det jag lägger ut stämmer, jag kopierar från utländska och svenska tidningar och Fria Tider.

Enligt helahelsingland.se har nu sajten Näthatsgranskaren även anmält mannen för hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

Maysan Säärelä berättar att hennes mamma från början var tveksam till att låta bilden bli publicerad eftersom hon tyckte att hon såg så eländig ut.

– Hon bestämde sig till slut för att låta tidningen använda bilden eftersom hon hoppades att artikeln skulle kunna avlasta personalen på hennes boende som inte hann med att hjälpa henne upp när hon behövde gå på toaletten.

Om hennes mor hade fått reda på hur bilden nu har missbrukats är hon säker på att hon skulle ha blivit förtvivlad.

– Först skulle hon ha blivit jättechockad och orolig och sedan skulle hon ha blivit förbannad. Stackars den som hade lagt ut bilden om mamma hade fått tag i honom. Då hade hon slagit honom med paraplyet och kört över honom med rullstolen. Sådan var hon.

– Hon blev faktiskt utsatt för ett rån för några år sedan. Den mannen blev utskälld och fick krypa därifrån på alla fyra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.