Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bilderna visar mördaren inne på skolan Kronan

00:39. Förundersökningen om morden på skolan Kronan i Trollhättan har släppts. På övervakningsbilder ses mördaren Anton Lundin Pettersson, beväpnad med svärd, gå omkring i byggnaden.

Trollhättan. Anton Lundin Pettersson hade inga medhjälpare vid skolattacken i Trollhättan. Det är polisens slutsats. På tisdagen släpptes förundersökningen.

Drygt fyra månader har gått sedan Anton Lundin Pettersson attackerade skolan Kronan - ett vansinnesdåd där förutom gärningsmannen tre personer förlorade livet.

På tisdagen släppte polisen den drygt 500 sidor långa förundersökningen kring brottet. I materialet finns ingenting som pekar på att Pettersson hade medbrottslingar.

– Han var ensam gärningsman. Han har agerat helt på egen hand både när det gäller planering och utförande, sade Thomas Fuxborg, polisens talesman vid en presskonferens i polishuset i Trollhättan.

Enligt Fuxborg framkommer det i utredningen att Pettersson inte trodde att han skulle överleva attacken. Han hade bland annat skrivit ett avskedsbrev och på sin dator googlat begreppet ”suicide by cop” (självmord genom polis) och polisen hittade en prickskyttetavla i den bil han använde för att ta sig till skolan.

– Vi tror att han hade för avsikt att fästa den på sig, men av någon anledning fick han inte på sig den eller så har den ramlat av, sade Fuxborg.

Utredningen visar att det var ett hatmotiv som låg bakom dådet. På övervakningsfilmer ses Pettersson gå runt i skolan och välja ut sina offer. Han attackerar bara elever och skolpersonal med utländskt utseende.

– Han skyllde på invandringen och hade bestämt sig för att göra något, sade Fuxborg.

Foto: Polisen

Enligt utredningen led Pettersson inte av någon psykisk sjukdom eller var påverkad av narkotika eller medicinska preparat vid mordtillfället.

Fuxborg ställde sig själv frågan om samhället hade kunnat upptäcka Pettersson i tid. Han svarade nekande.

– Det har inte framkommit några indikationer på att de skulle ske. Vi hade inte kunnat upptäcka det innan, sade polisens talesman..

Det var på förmiddagen den 22 oktober i fjol Anton Lundin Pettersson lämnade sitt hem i utkanten av Trollhättan. Han hade bett om ledigt från sin praktikplats för ett tandläkarbesök. Till sin familj har han skrivit det som ser ut som ett avskedsbrev. Han förväntar sig inte att han ska överleva dagen. ”Jag älskar er”, skriver han bland annat.

Han tar bilen till skolan Kronan, där han tidigare har varit och rekognoserat. Han parkerar i bostadsområdet Kronogården. Han är sminkad i ansiktet, bär mask och lång svart kappa när han går in i skolan. I hörlurarna spelar han hög musik från mobilen. Med sig har han ett stort svärd.

Inne i skolan dödar han först den 20-årige elevassistenten Lavin Eskander. Sedan den 15-årige eleven Ahmed Hassan.

Under massakern inne i skolan låter han sig fotograferas tillsammans med vissa elever. Bilder från övervakningskameror visar hur han paraderar inne i skolans korridorer.

Hans tredje dödsoffer blir läraren Nazir Amso, 42, som avled på sjukhus flera veckor senare.

Ytterligare två elever skadas fysiskt vid attacken. Den ene, en 15-åring, överlever trots svåra skador.

Den polispatrull som var först på plats avlossade de dödande skotten mot Pettersson.
Ärendet är nu nedlagt eftersom gärningsmannen är avliden.

Polisen: Han liknar Columbinemördaren

Foto i texten: Polisen

Fördjupning. Skoldådet i Trollhättan
Fördjupning. Attacken i Trollhättan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.