Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bildspecial: Kungen 40 år på tronen

Han slår inte drottningarna Elizabeth och Margrethe, men Carl XVI Gustaf är den nu manlige levande regent i Europa som suttit längst på sin tron.

Nästa år fyller kungen 68 år. Då är han lika gammal som Gustav VI Adolf var när han blev kung efter Gustav V:s död 1950. Den regent som suttit längst på den svenska tronen sedan medeltiden, är Gustav V, som satt i 43 år.

Kungen var bara 27 år när han stod i Rikssalen och svor kungseden som Europas yngste monark. Han var betydligt mer spänd då än när han två och ett halvt år senare satt i den riksbekanta soffan i prinsessan Sibyllas våning och berättade att det hade sagt klick vid de olympiska sommarspelen i München mellan honom och Silvia Renate Sommerlath.

Den blivande drottningen ”knäppte upp” den stele kungen och den kolorerade veckopressen jublade över stigande upplagor i samband med förlovning, bröllop och kungliga avkommor.
Kungen har fått stora rubriker under åren. Antingen för att han har trampat i klaveret eller för att han har sagt bra saker. Att kritisera norrmännens klubbjakt på säl gav eko över världen, men han blev inte populär i Norge. Det blev han inte heller i Sverige när han hyllade sultanen av Brunei eller när han undvek att kommentera de för honom komprometterande uppgifterna i boken ”Den ofrivillige monarken”, som kom ut 2010.

De som efterlyst en kung som visar känslor fick dock sitt lystmäte den 10 januari 2005 då kungen höll sitt hyllade tsunamital i Stockholms stadshus. Kungen berättade för första gången om hur det var att växa upp utan en pappa och erkände att han liksom många män i hans generation har svårt att visa känslor.

Det är dock en sanning med modifikation. Ser man kungen i aktion i samband med olympiska spel och andra idrottsevenemang håller han knappast inne med känslorna. Då lever han med, precis som när han är på jamboree med scouter eller vistas ute i det fria, gärna med kameran i beredskap.

Jubileumsdagarna staplar sig på varandra i kungahuset denna helg. Prins Daniel föddes samma dag som kungen blev regent. Frågan är vad kronprinsessan väljer att fira på söndag: kungens 40 år på tronen eller prins Daniels 40-årsdag?

Fakta:Så firas jubileet

Klockan 12 på söndag startar festligheterna på Norrbro med dansvänlig musik. Det bjuds på wienervals, prova-på-tango, pop, schlager och folkmusik i omgångar. Dessutom berättar historikern Christopher O’Regan om folkliga traditioner på Slottet

Klockan 15 utbringar Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) H M Konungens skål från Lejonbacken.

Därefter öppnas portarna vid Lejonbacken in till inre borggården, som för ett par timmar (fram till klockan 21) förvandlas till ett enda stort dansgolv. Där uppträder bland andra Christer Sjögren.

Klockan 21 bjuder Calle Real på kubansk salsa på Norrbro och det hela avslutas klockan 22.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.