Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bildt: ”Aldrig hört talas om brevet”

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver korten på bordet om Saudiaffären.
V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver korten på bordet om Saudiaffären. Other: Per Larsson/TT

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt talar ut om Saudiaffären. Frågan är om de visste att regeringen vek sig för påtryckningar från näringslivet. ”Aldrig hört talas om detta brev”, skriver Bildt på Twitter.

Enligt en ny bok, skriven av journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman ville Moderaterna stoppa bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien, men gav vika för påtryckningar från finansmannen Marcus Wallenberg. När det blev allmänt känt att Sverige hjälpt diktaturen att planera fabriken avgick försvarsminister Sten Tolgfors.

Andreas Norlén, moderat riksdagsman och ledamot i konstitutionsutskottet kallar dock uppgifterna som kom fram under söndagen för ”gammal skåpmat”.

– Det som diskuteras nu är inget nytt. KU fick alla handlingar för ett och ett halvt år sedan och gjorde en granskning. Så det har inte kommit fram något nytt i dag.

Så brevet från Marcus Wallenberg fanns alltså med i KU:s granskning?

– Jag kan inte kommentera enskilda handlingar men KU begärde och fick från regeringskansliet alla handlingar som hade med Saudiärendet att göra, både öppna handlingar och hemliga handlingar. Dessa gick vi sedan igenom, säger Andreas Norlén.

Enligt Andreas Norlén var det Totalförsvarets forskningsinstitut som 2007 lovade Saudiarabien för mycket och skapade orealistiska förväntningar.

Även utrikesdepartementet ska ha varit drivande i ärendet och flera källor pekar ut Carl Bildts närmaste man kabinettsekreteraren Frank Belfrage som särskilt inblandad.

Nu kräver vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) tar bladet från munnen och berättar om de känt till att brevet från Wallenberg fick Tolgfors att gå vidare med planerna på en vapenfabrik.

– Stämmer de här uppgifterna så är det en rejäl skandal. Det är enormt allvarligt om vapenindustrin kan lyfta på luren och ändra regeringens politik om vapenexport till diktaturer. Carl Bildt verkar vara berörd via Frank Belfrage och det är svårt att tänka sig att de inte ska ha känt till det här, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren frågar sig också om det var fel minister (Sten Tolgfors) som offrades förra gången.

– Om Bildt har känt till det här så hade vi krävt hans avgång, men nu får väljarna göra jobbet.

Sjöstedt kallar Saudiaffären för rutten och har svårt att dra paralleller till något liknande i svensk politik.

– Det här är en av våra absolut viktigaste frågor efter valet, ett effektivt förbud mot vapenexport till diktaturer och länder som begår brott mot mänskliga rättigheter. Det är uppenbart att den nuvarande lagstiftningen inte fungerar.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kallar vapensamarbetet för ”en av de pinsammaste affärerna vi har sett under alliansregeringen”. Hon menar att regeringen fortfarande inte har tagit ansvar för affären.

– Carl Bildt har som vanligt skakat av sig detta som en svan, men ytterst sett är det ju Fredrik Reinfeldt som har det samlade ansvaret för regeringen. Både Reinfeldt och Bildt har en ryggsäck av att tysta ned, eller i Bildts fall även att raljera, över att det skulle vara ett problem med vapensamarbetet, säger Åsa Romson.

Jonas Sjöstedt misstänker att både Reinfeldt och Bildt kände till brevet från Wallenberg. Vad tror du?

– Rimligtvis måste man ha känt till det här ganska högt upp, till och med i regeringskansliet. Men huruvida de har känt till enskilda brev överlåter jag åt andra att gräva i.

Miljöpartiet vill att avtalet med Saudiarabien sägs upp eftersom man hävdar att det inte är förenligt med Sveriges konstitution. Partiet vill även att lagstiftningen kring vapensamarbeten skärps, för att undvika att liknande saker inträffar i framtiden.

På söndagsförmiddagen bröt ett Twitterbråk ut mellan Sjöstedt och Bildt. Sjöstedt ställde flera direkta frågor till utrikesministern på Twitter.

”Kände du till brevet från Wallenberg och hans åsikt i frågan?”, skrev Sjöstedt och fortsatte:

”Frank Belfrage ska enligt ekot ha varit en nyckelperson när ni ändrade er. Agerade han på egen hand utan din vetskap?”

Bildt undvek först att svara direkt på frågorna: ”Rätt skall vara rätt: beslutet om export av vapen – pansarvärnsrobotar – till Saudi fattades av regeringen Persson (s)”.

Senare skrev han i ett Twittersvar till journalisten Daniel Öhman:

”Nej. Aldrig hört talas om detta brev. Men det handlade faktiskt om att fullfölja av Sverige tidigare gjorda åtaganden.”

DN har sökt Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt för en kommentar.

Carl Bildts pressekreterareErik Zsiga låter hälsa att utrikesministerns kommentarer på Twitter får räcka och Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg hänvisar till försvarsdepartementet.

”KU har vid sin granskning haft tillgång till alla de handlingar i RK som de begärt och som behövts för granskningen, inklusive de sekretessbelagda. Ett enhälligt KU konstaterade våren 2013 att regeringen inte haft något med bolaget SSTI att göra”, skriver försvarsminister Karin Enströms pressekreterare Henrik Hedberg i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.