Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bildt: Dags att gå vidare

I en intervju i Sveriges television strax före klockan 21.30 på söndagskvällen sa utrikesminister Carl Bildt att han nu vill att Sverige skulle lägga det som hänt de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson bakom sig och talade om Etiopien som ett framtidsland.

Det var vid en intervju med Agendas Anna Hedenmo som Bildt för första gången sedan de två journalisterna släppts fria kommenterade det som hänt dem och den svenska regeringens arbete med att försöka få dem fria.

Orsaken till att de slutligen kom att friges efter mer än ett år i fängelse var, enligt Bildt, den relation som byggdes upp med premiärminister Meles Zenawi.

– Tidigare var relationerna rätt så dåliga med Etiopien vilket gjorde fallet svårt redan från början. Men relationen med premiärminister Meles blev bättre efter hand.

När Hedenmo frågade om Sverige kommer att markerar något missnöje med Etiopien efter det som hänt svarade Bildt att några sådana planer inte fanns men att den typen av kritik hade framförts under hela processen:

– Jag tror att vi ska försöka etablera ett bättre samtalsförhållande med Etiopien, nu finns det förhoppningar om att det finns en öppning i landet.  Jag tror att det här fallet ska vi lägga bakom oss för att gå vidare.

På en fråga om det inte vore på sin plats att kritisera Etiopien för de tortyrliknande situationer som de båda journalisterna utsatts för och det faktum att de också utsatts för skenavrättningar och att en förfalskad film använts emot dem i rätten svarade Carl Bildt:

– Visst kan man vara tydligare i kritiken om det tjänar något syfte. Men vi har under vägen visat vad vi tyckte.

I slutet av intervjun i Agenda sa Bildt att fler journalister borde resa till Etiopien som "är ett framtidsplan i Afrika". Han tyckte också att oljebolagens roll i Etiopien och i Ogadenprovinsen bör kunna granskas.

Bildt ville dock inte svara på frågan om oljebolagen förstärkte den konflikt som råder i provinsen utan hänvisade till bristande kunskap i ämnet.

Utrikesministern beskrev också den process som lett fram till frigivandet som ett byggande av relationer. När han själv i maj fick besked av Meles Zenawi att de två svenskarna skulle komma att benådas vågade han trots allt inte tro på det förrän de verkligen var fria och steg på planet till Sverige.

– När Meles Zenawi dog visste vi inte om han hade kommunicerat det beslutet till några andra i regeringen, det rådde sorg i landet och osäkerhet i ledningen och det var osannolikt att den frågan skulle stå särskilt högt på dagordningen.

Bildt sa att det bland annat var därför som han reste till begravningen.

På en fråga om han inte ångrade att han sagt att de båda journalisterna gett sig in i ett område som UD avrått från att resa till och att detta skulle ha kunnat tolkas som att de fick skylla sig själva svarade Bildt att den formuleringen var en standardformulering som UD alltid kom med. Han sa att han inte tyckte att Martin Schibbye och Johan Persson fick skylla sig själva.

– Däremot ångrar jag att jag sa att de båda varit nära att dödas, något som inte var allmänt känt då, det var inte populärt i Etiopien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.