Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bildt försvarar Saudiaffärer

Utrikesminister Carl Bildt vill att Sverige fortsätter exportera vapen till Saudiarabien som han kallar ett ”familjeföretag”. Om något företag får problem att sälja till enväldet kan UD kliva in och hjälpa till säger han till Dagens Industri.

– Vi bedriver normalt exportfrämjande insatser. Behöver de UD:s hjälp ställer vi gärna upp. Det handlar om svenska jobb, säger Carl Bildt till DI.

På tisdagen sade han vid en pressträff att den uppmärksammade Saudiaffären hanterades korrekt, även om han inte blivit konsulterad under processen. Han sade sig heller inte ha några synpunkter på FOI:s agerande.

Carl Bildt uttrycker över huvud taget inga betänkligheter med vapenexport till Saudiarabien och om han hade blivit tillfrågad skulle han inte ha stoppat någon handel med landet, säger han till DI.

– Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar. Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället?

Utrikesministern beskriver Saudiarabien som ett ”familjeföretag” som är viktigt att hålla sig väl med. Ett annat sätt att beskriva landet är envälde så som UD gör i sin rapport om de mänskliga rättigheterna.

Bristerna är betydande, skriver man, och nämner lagstiftad kvinnodiskriminering, bristande rättssäkerhet, offentliga avrättningar, dödsstraff för barn och statligt styrda och censurerade medier med mera.

Inför en eventuell utredning om krigsmaterielexport har flera partier uttryckt önskemål om att införa ett demokratikriterium. Bland annat gäller det Folkpartiet och Kristdemokraterna, men det är Miljöpartiet som varit mest kritiskt under den så kallade Saudiaffären. Så även nu:

– Jag blir väldigt beklämd av att höra Sveriges utrikesminister uttrycka sig så här, att han så gladeligen säljer vapen till diktaturer. Man måste ifrågasätta hur högt Bildt värderar demokrati och mänskliga rättigheter i praktiken, säger språkröret Åsa Romson.

Kan inte vapenhandeln gynna andra ändamål?

– Jag ser inte hur vapenförsäljning skulle kunna få en regim att reformera i demokratisk inriktning. Goda handelsförbindelser tror jag också byggs av att ta moralisk ställning. Sydafrika är ett exempel för förhållandena är goda delvis på grund av att Sverige tog ställning mot apartheidregimen.

– Moral och handel går hand i hand, om inte annat i långa loppet. Länderna under den arabiska våren kommer förhoppningsvis få demokratiska regimer och då hade det inte varit så handelspolitiskt smart att vara den som beväpnat diktaturerna, säger Åsa Romson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.