Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bildt medger Etiopien-samtal

Carl Bildt medger att han deltog i samtal om Etiopien då han satt i styrelsen hos Lundin Petroleum. ”Absolut, vi hade samtal om alla dessa länder,” säger utrikesministern till Expressen.

Lundin Petroleum var enligt Ekot aktivt i Etiopien redan när Carl Bildt satt i styrelsen, trots att utrikesministern tidigare sagt att han inte haft något med Etiopien att göra överhuvudtaget.

Men Bildt vill förtydliga att oljebolaget inte hade någon faktisk verksamhet i landet under den tiden.

– Tydligen hade man någon studie eller någonting sådant. Man hade också studie 2006. Men när man talar om verksamhet hos ett oljebolag så menar man ju prospektering och verksamhet och folk i fältet. Och det grundade sig på det avtal som sen slöts i november 2006, efter min tid, säger Bildt till Expressen.

I stället ska det ha handlat om en form av förberedande studier.

– Förberedande och förberedande … studier gjorde man av nästan alla länder som fanns överhuvudtaget, inklusive Etiopien. Och man gjorde dessutom så kallade CSR-studier, det vill säga man tittade på sociala och samhälleliga förhållanden, det gjorde man ju. Och det är sedan underlag för de beslut man fattar.

Han säger att han inte ångrar att han tog styrelseuppdraget i Lundin Petroleum, och tycker att han blir felaktigt ifrågasatt.

– Ifrågasättandet är ju lite konstigt. Som jag sade, de hade ingen verksamhet i Etiopien när jag var där. Och de har inte haft någon verksamhet under senare år heller överhuvudtaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.