Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bildt och Persson hjälper regeringen

Carl Bildt (M) och Göran Persson (S) ska hjälpa Sverige in i FN:s säkerhetsråd. Det säger utrikesminister Margot Wallström i SVT:s ”Agenda”.

De tidigare statsministrarna blir hedersambassadörer tillsammans med tidigare kabinettssekreteraren och ministern Pierre Schori (S).

Carl Bildt drev kandidaturen för en svensk plats i säkerhetsrådet även i rollen som utrikesminister i regeringen Reinfeldt. På frågan om vad han ska göra som hedersambassadör säger Wallström:

– Han kan till exempel delta i olika möten och berätta om vilka frågor vi driver i FN. Det var ju han som var med och annonserade kandidaturen och nu har han chansen att jobba aktivt med en socialdemokratisk och rödgrön regering vid rodret.

Freds- och demokratibyggande, mänskliga rättigheter och klimatfrågor är några av frågorna Sverige vill driva i FN-organet.

– Vi har en tydlig dagordning för vårt engagemang och tycker vi är redo och kan fylla en roll där, säger Margot Wallström i ”Agenda”.

Omröstningen om platserna i säkerhetsrådet sker i oktober nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.