Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Billigare mobilsurf utomlands dröjer

Lisa Euler, på besök i Berlin för första gången, har full koll på data­roamingen när hon är utomlands. Hon har svårt att förstå varför EU hittills inte kunnat avskaffa avgifterna. ”Det verkar korkat, EU strävar ju efter att samma regler ska gälla överallt”, säger hon.
Lisa Euler, på besök i Berlin för första gången, har full koll på data­roamingen när hon är utomlands. Hon har svårt att förstå varför EU hittills inte kunnat avskaffa avgifterna. ”Det verkar korkat, EU strävar ju efter att samma regler ska gälla överallt”, säger hon. Foto: Ulrika Walmark

Roamingavgiften skulle ha skrotats i år men EU-länderna har inte lyckats enas. Så undviker du chocknota efter resan.

Frågan om att avskaffa extraavgifter för att använda mobiler i andra EU-länder har varit aktuell i snart tio år. Steg för steg har kostnaden för samtal, sms och datatrafik sänkts. Men trots stora ord och utfäst­elser ser det ut att dröja innan man kan resa inom unionen och ­använda mobilen som hemma.

Den som planerar sin sommar­semester inom EU i år får alltså räkna med att betala extra för mobil­användning, och troligtvis dröjer det flera år innan konsumenten får uppleva en riktig förändring.

I medlemsländernas förslag från i mars står det att avgifterna ska pressas under de kommande åren, men att nästa steg för att avskaffa dem ska tas först 2018.

Det står i bjärt kontrast till tidig­are löften och mål. Ett sådant, uppbackat av både EU-parlamentet och kommissionen, siktade på att skapa helt avgiftsfri roaming inom unionen redan den 15 december 2015.

Andrus Ansip, estnisk EU-kommissionär med ansvar för den digitala marknaden, har varit en av de mest högljudda förespråkarna av slopade roamingavgifter. Han har tidig­are kallat medlemsländernas förslag för ett ”skämt”.

– Det är inte seriöst. Förslaget respekterar inte folks behov, säger han när DN möter honom i Stockholm.

– Jag hoppas vi kan uppnå konsen­sus redan under dessa förhand­lingar. Men hittills har jag blivit besvi­ken på den låga ambitionsnivån.

Förhandlingarna pågår just nu och ska fortsätta till mitten av maj. Men allt tyder på att ett snabbt ­avskaffande inte blir aktuellt när medlemsländernas ministrar har sagt sitt.

En linje som har vunnit stöd bland medlemsländer är att kunder till­delas en pott med röstsamtal, data­trafik och sms som kan utnyttjas utan extra kostnad. 100 minuters samtal, 50 sms och 100 megabyte data per år är det senaste förslaget från det lettiska ordförandeskapet, enligt nyhetsbyrån Reuters. Därefter kan operatörer lägga på roamingavgifter, om än inom vissa gränser. Nivån för data är en bråkdel av vad vanliga abonnemang erbjuder för surf i det egna landet, vilket oftast är ett antal gigabyte per månad.

Enligt EU:s beräkningar skulle en gemensam digital marknad öka BNP i unionen med hundratals miljarder euro årligen. Att kunna ­använda mobila tjänster utomlands utan att komma hem till en saftig faktura är en viktig del i detta.

Mehmet Kapla, Andrus Ansip Foto: N Thegerström, J Lindkvist

Samtidigt skulle en hård reglering slå mot en viktig intäktskälla för operatörer, inte minst de i länder med stor turism, till exempel Spanien och Grekland. Men Andrus Ansip säger sig få signaler från branschen om att de är redo att ändra sig:

– Att införa roamingavgifterna var ett felaktigt beslut från början. Det tvingar operatörer att säga åt sina kunder att inte använda deras tjänster när de är i andra länder. Affärs­modellen är inte hållbar.

Sverige ställer sig bakom den fleråriga planen för avskaffad roaming och säger därmed nej till avskaffandet redan i år.

– Det låter bra, men hittills har ingen lyckats svara på hur gratis roam­ing ska uppnås, säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) som representerar Sverige i förhandlingarna.

Han dömer ut den snabbare tidsplanen som orealistisk. Detta eftersom den bara reglerar vad som syns på slutkundens faktura, inte hur mycket operatörer betalar varandra, de så kallade grossist­priserna.

– Den vägen är inte framkomlig. Nyckeln är grossistpriserna, säger han.

Vi riskerar att de som inte reser tvingas ­betala för dem som reser mycket.

Annars är risken att priserna höjs för alla, anser han. En operatör i till exempel Spanien kommer fortsätta att ta betalt av svenska operatörer när kunderna använder mobilerna i det spanska nätet. Men eftersom ingen roamingavgift läggs på kundens faktura ökar i stället kostnaden för alla svenska mobilanvändare, enligt Mehmet Kaplan.

– Vi riskerar att de som inte reser tvingas betala för dem som reser mycket. Det är varken rättvist eller smart.

Det är en linje som stöds även av svenska operatörer.

– Eftersom det i dag saknas en reglering på grossistmarknaden är det till fördel för operatörer i Sydeuropa. Det är därför vi vill jämna ut det, säger Thomas Moe, chef för roamingfrågor på Telia Sonera.

Frågan diskuteras nu i trepartssamtal mellan EU-kommiss­ionen, EU-parlamentets representant och medlemsländernas ansvariga minis­trar.

Den sista förhandlingen ska äga rum den 12 maj.

Linus Larsson
linus.larsson@dn.se


Läs mer. ”Man behöver inte vara uppkopplad jämt”

 

Foto: Ulrika Walmark

Lisa Euler har full koll på data­roamingen och har aldrig i efter­hand chockats av en skyhög mobilräkning efter en utlandsresa. Undantaget hon gör är fullt medvetet – hon erövrar zoner i gps-spelet Turf.

Lisa Euler, 63 år, är i Berlin för första gången. Framme vid Brandenburger Tor tar hon fram sin telefon och sätter på dataroaming. Hennes rutin vid utlandsresor är annars att slå av dataroaming redan på flyget för att inte drabbas av höga roaming­avgifter.

– Jag har aldrig själv drabbats, bara hört av andra att de hamnat i sitsen att det blivit fruktansvärt dyrt, säger hon.

Hon har också svårt att förstå varför EU hittills inte kunnat avskaffa avgifterna.

– Det verkar korkat, EU strävar ju efter att samma regler ska gälla överallt, säger Lisa Euler. Läs hela Jan Lewenhagens artikel


DN frågar. Hur gör du med mobilen när du reser inom EU?

 

Kevin Axelsson, 24, producerar filmer för Youtube, Edsbyn:

– När jag är i grannländerna upplever jag inte att det blir så dyrt. Men jag går inte in på internet när jag reser utomlands förutom via wifi just för att jag inte vill få några överraskande höga kostnader. Jag använder inte mobilen så mycket utomlands faktiskt, men visst skulle det vara en bra idé om EU kunde enas om avgifterna.

 Julia Shafadio, 20, student, ­Västerås:

– Jag stänger av roamingen och använder wifi. Det blir dyrt ändå med sms och de få samtal man gör. Jag brukar skicka ganska många sms. Jag tror det skulle vara bra om man enades om roamingavgiften, då skulle jag nog ta med datorn.

Penninah Muli, 29, städerska, Södertälje:

– Jag använder mig bara av wifi, eftersom jag inte har koll på hur och vad man ska stänga av för att undvika vissa utgifter. Om det blev bättre kontroll över de extra avgifterna skulle jag absolut använda mobilen och surfa mer, för det är väldigt praktiskt.

Agneta Pettersson, 49, ekonomi­assistent och Leif Nilsson, 50, byggnadsingenjör, Visby:

– Vi kom precis hem från en utlandsresa och vi stänger alltid av roaming. Det finns alltid wifi på hotellet och på många caféer, men det är klart det händer att man kollar något snabbt. Det skulle vara positivt att slippa behöva tänka på extra­avgiften för roaming, men det finns ju som sagt wifi på många ställen.

Text och foto: Lisa Mattisson

Fakta.Så undviker du ­roamingchocken

• Roaming kallas det för när du använder mobilen utomlands för att ringa eller ta emot samtal, skicka sms och surfa. Dessa tjänster tillhandahålls i regel av en lokal operatör som tar betalt av din hem­operatör, som i sin tur lägger över kostnaden på dig.

• Att använda sin svenska mobil inom EU är betydligt billigare än i andra delar av världen, men fortfarande riskerar du en rejäl kostnad om du låter datatrafiken löpa.

• I moderna mobiler kan man stänga av dataanvändning utomlands. Öppna telefonens inställningar och leta efter roaming­inställningarna för data. Ofta är den avstängd som standard.

• Det är också möjligt att tillfälligt aktivera dataanvändning för enskilda appar. Det gör du också i telefonens inställningar. På så sätt kan du utnyttja roaming, men sätta stopp för att appar ökar datatrafiken i bakgrunden.

• Ett trådlöst nätverk på till exempel ett hotell är ett bra alternativ för att slippa använda dyra mobilnät.

DN

Fakta.Så mycket data går det åt

2,4 megabyte: Lyssna på ­Spotify i 1 minut med hög ­kvalitet.

0,3 megabyte: Ett samtal på Skype i 1 minut med standardkvalitet.

ca 5 megabyte: Surfa på webben, till exempel ett besök på en nyhetssajt.

Källa: Skype.com, DN:s egna mätningar.

Fakta.Så mycket kostar utlandssurf inom EU

Prisexempel från de stora svenska operatörerna. De flesta har flera paket i olika storlekar.

Telia

Paket: 49 kronor för 50 MB.

Tele2

Paket för EU: 59 kronor för 75 MB.

Tre

Paket för EU: 99 kronor för 140 MB.

Telenor

Paket för EU: 29 kronor för 100 MB.

Källor: Telia.se, Tele2.se, Tre.se, Telenor.se

Fördjupning.Tidigare artiklar om mobilsurf

• Bättre mobilsurf på tågen dröjer. Det kommer att dröja ytterligare ett år innan den mobila bredbandsutbyggnaden längs Sveriges järnvägar får slås på, enligt ett förslag från Post- och telestyrelsen, PTS. Annars skulle hela den svenska järnvägstrafiken äventyras. Läs artikeln

• Så ska teleoperatörerna få dig att surfa mer utomlands. Operatörerna föregår politikerna och sänker surfavgifterna så att de kan tjäna pengar på kundernas utlandssurf även i framtiden. Läs artikeln

• Prisras på mobilsurf – som många missar. Priserna på att surfa i mobilen rasar. De senaste fem åren har snittkostnaden sjunkit hela 80 procent. Men långt i från alla kunder får klippet med automatik. Läs artikeln

• Täckningen i t-banan ska förbättras. Mobiltäckningen i tunnelbanan ska bli bättre och mer heltäckande. Ett nytt avtal med mobiloperatörerna ska ge resenärerna bättre nätkontakt – och SL 6-6,5 miljoner om året. Läs artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.