Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Billström kovänder om reform

Migrationsminister Tobias Billström (M).
Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: Paul Hansen
Från och med i sommar har papperslösa som bor i Sverige laglig rätt att gå i gymnasiet. Men migrationsminister Tobias Billström (M) är själv emot sin egen regerings reform, visar det sig i en intervju med DN.
 

Frågan om hur samhället ska hantera de tusentals personer som lever i Sverige utan tillstånd har blivit hyperaktuell de senaste veckorna.

Den 1 juli i år införs en ny lag som ska ge papperslösa barn rätt till skolgång. Lagen är en del i den överenskommelse om migrationsfrågor som regeringen träffat med Miljöpartiet.

Men när DN intervjuar Tobias Billström på Rosenbad blir det tydligt att han inte gillar att papperslösa barn och ungdomar ska få laglig rätt att gå i gymnasiet.

– Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen?

Men migrationsministern tycks inte ha koll på vad hans egen rege­ring ställt sig bakom. Papperslösa barn ska ges ”rätt till utbildning i förskoleklass, grundskola och motsvarande skolformer samt gymnasieskola och gymnasiesärskola” ­(citat ur regeringens proposition, som klubbats igenom av riksdagen).

Ändå fortsätter Tobias Billström att plädera mot den nya lagtexten.

Är det dumt att gymnasier i Malmö och andra orter ger gymnasieutbildning till papperslösa elever?

– Jag tycker det är komplext. För var ska du dra gränsen? Varför stanna vid gymnasiet? Då kan man ju lika gärna diskutera högskoleutbildningarna också.

Vore det bättre om de här eleverna inte fick gymnasieutbildning?

– Vänta lite. Vänd på resonemanget. Diskussionen måste ju snarare utgå ifrån: om du ska ha en ny rättighet – varför ska du ha den rättigheten?

Som DN berättade i gårdagens reportage går redan många papperslösa barn i svenska grund- och gymnasieskolor. I Malmös skolor går runt 200 papperslösa i skolan. De får utbildning tack vare skolornas och rektorernas goda vilja.

– Det är en självklarhet: alla barn har rätt till skolgång, säger Anders Persson, en Malmörektor som varit tidigt ute med att se till att papperslösa får gå i gymnasiet.

Men papperslösas rätt till skolgång har tidigare inte varit lagstadgad. Somliga rektorer har tvekat: kan skolan verkligen ta emot elever utan personnummer, människor som är eftersökta av polisen?

Vilka rättigheter som ska ges till Sveriges mellan 10.000 och 35.000 papperslösa har varit föremål för hårda förhandlingar.

Medan Miljöpartiet och de andra borgerliga partierna är positiva till att öppna skolor och sjukhus för papperslösa, har Moderaterna bromsat. Det är ingen hemlighet att migrationsminister Tobias Billström tillhör de mest skeptiska inom sitt eget parti inför att underlätta för papperslösa.

Det riskerar att bygga upp ett ”skuggsamhälle”, menar Billström.

När DN dagen efter intervjun har kontakt med Billströms pressekreterare Linda Norberg – som satt med under hela intervjun – säger hon att ministern vill ta tillbaka sina uttalanden om gymnasieskolan.

– Han sa fel. Även ministrar gör fel ibland.

Hon poängterar att migrationsministern inte vill riva upp regeringens beslut om att ge papperslösa rätt att gå i gymnasiet.

– Tobias Billström har inget problem med att gymnasiet finns med i den nya lagtexten, säger Linda Norberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.