Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Billström vill att EU tar emot fler syrier

Foto: Scanpix

Syriska flyktingar kan inte ta sig till Sverige på laglig väg. Men migrationsminister Tobias Billström (M) tror inte på att ge nödvisum till syriska flyktingar. I stället vill han se att EU tar emot en större del av de flyktingar som UNHCR har plockat ut.

Billström vill att EU tar emot fler syrier

Flyktingar från krigets Syrien som vill söka asyl i Sverige måste betala höga summor till människosmugglare eller, som DN skrev i går, skaffa ett arbetstillstånd.

Vad säger du till desperata syrier i Sverige som vill hjälpa sina släktingar att fly hit på laglig väg undan det eskalerande våldet i krigets Syrien?

– Det är tragiskt att människor tvingas lämna sina hemländer. Det finns inga enkla lösningar på detta komplexa problem.

– Vi är en stor bidragsgivare till UNHCR och därutöver tar vi emot kvotflyktingar. Det är ett sätt att möta problemet att det finns männi­skor med skyddsbehov som inte har möjlighet att resa in de vanliga vägarna.

Bland annat Röda korset har kritiserat hela asylsystemet för att det i princip är omöjligt för en flykting att utnyttja sin asylrätt utan att göra en illegal resa.

Tycker du att det här är ett rimligt system?

– Nä, men det finns inga enkla lösningar på detta komplexa problem.

Kan du tänka dig att man inför någon form av humanitära nödvisum för de 1,9 miljoner människor som nu har flytt Syrien?

– Det är svårt att spekulera om.  Först måste alla länder göra samma bedömning av vem som behöver skydd. I dag är det alldeles för stora skillnader mellan medlemsländerna vad gäller hur många som söker asyl och som får skydd.

– Annars får du en tydlig risk för att det blir viktigare var du lämnar in ansökan än själva asylskälet.

Hur vill du hjälpa dem som flyr Syrien?

– Att erbjuda vidarebosättning för kvotflyktingar som plockas ut av UNHCR är ett sätt att bidra till säkra resor.

Vid sidan av Tyskland, som i ett eget projekt ger 5 000 syrier tillfälliga tillstånd, har de 28 EU-staterna tillsammans endast lyckats skrapa ihop 750 platser.

Det räcker ju inte på långa vägar. Borde inte Sverige och EU kunna erbjuda fler platser?

– Sverige har erbjudit flest platser, 400, för syriska flyktingar. Om EU erbjöd lika många per invånare som vi gör skulle många flyktingläger i världen kunna stängas. I dag tar Sverige emot 1 900 kvotflyktingar från hela världen.

– Det är alldeles för få länder som över huvud taget visat intresse. Fler EU-länder borde teckna avtal om kvotflyktingar. Och några borde ta emot betydligt fler.

Avsikten med arbetskraftsinvandringslagen var väl inte att de som kommer hit som arbetskraft ska söka asyl?

– Att söka asyl är en absolut rättighet för alla oavsett hur man kommit hit.

– Sedan finns det personer som är beredda att utnyttja både regler och människor. Det är inte acceptabelt. Denna fråga är väldigt viktig för regeringen. Tillsammans med MP diskuterar vi nu hur den arbetskraftsinvandringslag, som vi sjösatte, ska renoveras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.