Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Billström: ”Visa lite tacksamhet”

Foto: Robert Henriksson/Skärmdump Facebook

Vem ska visa tacksamhet och varför? En nationaldagsdebatt har vaknat till liv efter en ledarkrönika i Aftonbladet och en reaktion från vice talmannen Tobias Billström (M).

Aftonbladets ledarskribent Somar al Naher skrev på fredagen en krönika om de välkomstceremonier som enligt tradition brukas hållas för nya svenska medborgare på nationaldagen.

Hon beskriver sin egen familjs kamp för att få stanna efter ankomsten 1989, och om ”helvetesprocessen och förnedringen som asylprocessen många gånger innebär”.

Hennes slutsats är att hon vill ha en ursäkt, inte en ceremoni.

Krönikan fick den före detta migrationsministern Tobias Billström (M), som numera är vice talman, att reagera på sin privata Facebooksida.

”OK. Så du behöver inte sjunga nationalsången, äta prinsesstårtan eller ens glädjas med alla andra som får sina medborgarskapsdiplom imorgon.

Men vet du vad Somar? Jag tycker att du kan visa lite tacksamhet. Tacksamhet över att det finns stater som Sverige som bryr sig”, skriver Billström.

Resultatet av dessa två texter i olika forum är en ilsken debatt i sociala medier, där folk är antingen på al Nahers eller Billströms sida. De förstnämnda har fått hashtaggen #backasomar att trenda på Twitter – visserligen med viss hjälp av personer som håller med Billström och inte vill backa Somar al Naher, utan att al Naher ska backa.

Tobias Billström får hejarop i sitt kommentarsfält, men av kritikerna kallas hans ton i inlägget hotfull och nedlåtande. DN har sökt Billström, men han har avböjt att kommentera saken vidare.

Somar al Naher har följt upp sin krönika med ett eget inlägg på Facebook, där hon skriver att hon har förståelse för dem som vill fira sitt medborgarskap med en ceremoni.

”Men ceremonin, hur den beskrivs, döljer det faktum att det är många gånger en lång omänsklig inhuman förnedrande helvetisk process. (...) Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Jag verkar ha kränkt väldigt många, framförallt män. Hatmeddelanden har slagit rekord. Telefonen ringer. Förste vice talman Tobias Billström, terrorexperter och liberala ledarskribenter har flippat.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.