Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/biltraff-i-ludvika-sparade-ur-beklammande/

Sverige

Bilträff i Ludvika spårade ur: ”Beklämmande”

En cruisingträff i Ludvika på fredagskvällen spårade ur fullständigt och polisen fick sätta in en stor insats för att hantera situationen. ”Vi var väldigt, väldigt många för att inte vara i en storstad”, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin, som kallar händelsen ”beklämmande”.

På fredagskvällen ägde den spontana cruisingträffen i Ludvika rum, som samlade hundratals fordon och vad polisen beskriver som ”enormt mycket människor”. Enligt polisen drev deltagarna runt i de centrala delarna av tätorten, något som också ställde till med problem på en snabbmatsrestaurang med stök och bråk. 

– Hela händelsen kan betecknas som beklämmande. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga... Det var väldigt mycket fulla, högljuddhet, våld, nedskräpning och brott mot alkohollagen, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen i region Bergslagen.

– Vi tog ansenliga mängder med alkohol i beslag som hälldes ut. Över 100 förverkanden. Det kommunala reningsverket i Ludvika fick nog jobba hårt i natt, säger Lars Hedelin.

Polisen upprättade en särskild kommendering och gjorde en stor mängd ingripanden. Det resulterade i anmälningar om sex fall av misshandel, samt ärenden om våld mot tjänsteman, narkotikabrott, våldsamt motstånd, olaga hot, skadegörelse. Därutöver omhändertogs flera berusade personer och två orosanmälningar gällande minderåriga gjordes till socialtjänsten.

– Vi var en rejäl styrka på slutet. Vi var väldigt, väldigt många för att inte vara i en storstadsregion, säger Lars Hedelin.

Enligt polisen hade man inte kännedom på förhand om att cruisingträffen var på gång, utan Hedelin beskriver det som en samling som växte sig större och större under kvällens gång. Natten mot lördag har man fått även rapporter om stökiga träffar även i Säffle och i Falun. Lars Hedelin berättar även om en sammankomst på en parkeringsplats i närheten av Karlstad för några månader sedan, som även den resulterade i stökigheter.

– Det förekommer då och då såna här spontangrejer. De är väldigt lösa i kanten inledningsvis men sprider sig fort, säger Lars Hedelin.

I Sverige råder under coronaepidemin förbud mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer. Nattens sammankomst i Ludvika innebar dock inte ett brott mot den förordningen, enligt Lars Hedelin.

– Nej, det var ingen offentlig sammankomst på det sättet. Då ska det finnas en arrangör, och ska vara en tillståndsgiven sammankomst. Att folk spontant samlas, och åker omkring i bilar, är inte smittskyddsfråga så länge man är inte mer än 50 personer i en bil. Det här är en ren ordningshållningsfråga, säger han.