Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bingoboom på nätet

Bingosajterna på nätet blir allt fler. Storspelarna är en ny grupp - kvinnor i 40-årsåldern.

Sedan speloperatören Paf.se lanserade nätbingo i slutet av augusti har intresset ökat stadigt.

- Vi är väldigt positivt överraskade. Men vi vet inte ännu vad som är nyhetens behag och vad som är bestående, säger bolagets marknadschef Thomas Hedenström.

75 procent av dem som spelar bolagets bingospel är kvinnor i 40-årsåldern.

- Bingo förefaller vara en spelform som passar kvinnor bra. Generellt är män mer engagerade i spelformer där de kan påverka själva. De är lite kaxigare och tror att de vet vem som kommer att vinna matchen mellan Manchester och Arsenal, säger Hedenström.

Även hos Svenska Spel är intresset för nätbingo stort.

- Det är bra att ha ett spel på nätet som attraherar kvinnor också, säger Svenska Spels informationschef Andreas Jansson.

Han uppskattar att omkring 40 procent av deras spelare är kvinnor.

Nya sajter dyker upp för att möta den ökade efterfrågan. I november hoppas spelbolaget Folkspel på att kunna erbjuda nätbingolotto i samarbete med Bonnier Entertainment. Innan det kan bli verklighet krävs dock att Lotteriinspektionen godkänner ansökan.

I olika utvärderingar har det, enligt Anders Stymne som är ansvarig för Folkhälsoinstitutets spelberoendeprojekt, visat sig att en relativt stor andel av dem som spelar bingo har spelproblem.

- Det är inte de stora vinsterna som lockar. Det händer något hela tiden. Bingo är ett effektivt sätt att skingra tankarna.

Spelberoendes riksförbund har inte tagit emot särskilt många samtal från spelare som blivit beroende av nätbingo.

- Spelberoende är mer förknippat med skuld och skam för kvinnor än för män. Därför går det lång tid innan de hör av sig, säger förbundets ordförande Anne Nilsson.

Hon ser en risk i att allt fler väljer att spela på nätet.

- Det finns ingen som säger till dem som har spelat länge att det är dags att gå hem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.