Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/biologen-sa-blir-borjan-pa-arets-insektssasong/

Sverige

Biologen: Så blir början på årets insektssäsong

Humlor gynnas av torrt och soligt väder. Foto: Martin Meissner/AP

Se fram emot färre mygg i början av insektssäsongen. Däremot har humlorna och getingarna sannolikt mått bra av det torra vädret.

– Jag kan tänka mig att de har haft en bra start, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

Rätta artikel

Årets insektssäsong står för dörren. Jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet säger att det är svårt att svara på hur sommaren blir, men det går ändå att sia om början på säsongen baserat på hur vädret har varit. 

De insekter som kan variera en hel del mellan säsongerna är huvudsakligen myggor, getingar och i viss mån humlor.

Myggor är beroende av vattensamlingar, där äggen kan kläckas och utvecklas. Och med tanke på att vädret – i alla fall i södra Sverige – hittills varit ganska torrt kan man tänka sig att de blir färre än vanligt, menar Didrik Vanhoenacker. 

Det liknande gäller för sniglar.

Men både getingar och humlor har troligen mått bra av det torra och tidvis varma vädret.

– Maj är en viktig period i getingens livscykel. De dör på hösten, bara de nyparade drottningarna övervintrar och när getingarna kommer fram i maj börjar de bygga ett nytt samhälle. Man kan tänka sig att det är en kritisk period för getingsamhällets uppbyggnad, är det soligt och varmt skulle jag förvänta mig att fler getingbor etablerar sig, säger han.

Däremot finns det tendenser till att det under ojämna år – som 2019 – generellt sett är färre getingar, vilket skulle tala emot ett getingår. Men det är inte helt vetenskapligt bevisat.

Humlorna ligger ungefär en månad före getingarna i sin livscykel, eftersom de äter pollen som finns tillgängligt tidigare på året än de insekter som getingarna behöver för att överleva. 

– Jag kan tänka mig att de har haft en bra start, många veckor har varit varma och soliga i april.