Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Birro i möte med SD-topparna

Marcus Birro.
Marcus Birro. Foto: Henrik Montgomery/TT

Marcus Birro sågs i ett lunchmöte på en restaurang i Gamla stan med SD-topparna Mattias Karlsson och Linus Bylund på torsdagen. ”Mer än så är det inte”, skriver partiets pressekreterare till DN.

”Jag har aldrig träffat Birro. Känner till att Linus Bylund ätit lunch med honom men mer än så är det inte. Finns inga samarbetsprojekt el dyl på g”, skriver Martin Kinnunen i ett sms.

Mötet fångades på bild av Expressen, tidningen som sade upp Birros kontrakt som krönikör efter att han medverkat i den högerextrema tidningen Exponerats podcast RML. Han säger till Expressen att han ”aldrig i livet” vill prata med tidningen.

Riksdagsledamoten Linus Bylund säger till både Expressen och Aftonbladet att Birro hade velat diskutera en idé. Marcus Birro har tidigare mest förknippats med KD som han för drygt tre år sedan ville bli partiledare för.

Mötet mellan Marcus Birro och SD-topparna varade i ungefär 40 minuter. 

– Allt gick lugnt till. De satt och drack kaffe och läsk. När den där tidningen dök upp så sade de att de inte ville tala med dem, säger en person som fanns på plats vid lunchmötet.

Under eftermiddagen skrev Marcus Birro om mötet på Facebook: ”Nej, jag ska inte bli partiledare för SD. Nej, jag ska inte gå med i SD. Nej, jag röstar inte på SD. Nej, jag ska inte arbeta eller skriva för SD. Nej, vi planerar inte ett samarbetet på några fronter.”

Förtydligande 2015-01-29 14:38
Aftonbladet hävdade inledningsvis att SD:s pressekreterare Martin Kinnunen deltog i lunchmötet.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.