Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bisfenol A används i barns tänder

Det hormonstörande ämnet bisfenol A har förbjudits i nappflaskor. Samtidigt används medlet för att släta ut ojämnheter i barns tänder. Ologiskt, tycker Annika Hanberg, professor i toxikologi.

Gropar eller djupa fickor i tänderna ökar risken för hål i tänderna, framför allt hos barn.

– Den så kallade sexårstanden är extra utsatt. Det är den tanden som det läggs ned mest tandvård på, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges tandläkarförbund.

Därför är det vanligt att tandläkaren kapslar in tuggytorna på dessa och andra tänder, så kallad fissurförsegling. I Jönköpings län, till exempel, görs detta på alla barn. Oavsett eventuella gropar.

Men det material som används består av bisfenol A och bisfenol A dimetakrylat. Eftersom barn inte bör exponeras för bisfenol A, som är ett hormonstörande ämne, är substansen sedan en tid förbjudet av EU i nappflaskor.

I en rapport från i somras drog Socialstyrelsen slutsatsen att den mängd bisfenol A dessa fyllningar ger ifrån sig antagligen ligger under dagens gränsvärden.

Annika Hanberg, professor i toxikologi vid Karolinska institutet, är dock av en annan åsikt.

– Det finns studier som tyder på att bisfenol A är skadligt långt under de gränsvärden som finns i dag. I ljuset av den osäkerheten tycker jag att det är viktigt att se om det finns alternativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.