Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bisfenol A hittat i vattenledningar

Det giftiga ämnet bisfenol A har hittats i renoverade vattenledningar i bostadshus. Nu varnar Kemikalieinspektionen för att det kan finnas i dricksvattnet, rapporterar SVT.

– Det är givetvis oacceptabelt om det förekommer giftiga ämnen i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen till SVT.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som kan skada fortplantningsförmågan hos människor. Studier visar att det finns ett samband mellan bisfenol A och fetma samt cancer. Ämnet är vanligt förekommande i vår vardag och finns bland annat i plastprodukter och konserver. Inom EU är det numera förbjudet i nappflaskor och flera andra plastprodukter som riktas mot främst barn.

Nu visar en granskning av Kemikalieinspektionen att ämnet kan finnas i dricksvatten, uppger SVT.

Mellan 2007 och 2011 renoverades vattenledningar i cirka 3.000 lägenheter i Sverige med en så kallad reliningmetod där plasten som användes innehöll bisfenol A. Relining innebär att man ger ledningsrör en ny invändig beläggning i stället för att göra ett helt stambyte.

Kemikalieinspektionen har undersökt 22 av bostäderna efter renoveringen i Stockholm, Göteborg och Malmö och funnit spår av bisfenol A i dricksvattnet i åtta av dem. Fynden kan tyda på att det giftiga ämnet har läckt ut i kranvattnet.

Erik Gravenfors säger till SVT att det är oroande eftersom bisfenol A betraktas som ett misstänkt hormonstörande ämne, och att det därför inte borde finnas alls i vattenledningsvatten. Barn är särskilt utsatta.

Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket står bakom utredningen och ska lämna förslag på åtgärder till miljödepartementet i december. Vilka är ännu oklart, men Gravenfors utesluter inte att det kan landa i ett förbud mot att använda reliningmetoden.

Bisfenol A

Bisfenol A finns i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.

 

Det finns även i förvaringskärl för livsmedel som konservburkar, genomskinliga pipmuggar och vattenflaskor.

 

Ämnet är förbjudet i nappflaskor eller i förpackningar med lack för barn upp till tre års ålder.

 

Det dagliga intaget av bisfenol A från mat och dryck i Sverige uppgår till några få mikrogram per kilo kroppsvikt, både för barn och vuxna.

 

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.