Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Biskopen träffar Åkesson för samtal

Biskiop Eva Brunne predikade om främlingsfientlighet och rasism i Storkyrkan.
Biskiop Eva Brunne predikade om främlingsfientlighet och rasism i Storkyrkan. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Sist de träffades stormade Jimmie Åkesson ut under biskop Brunnes predikan. I kväll möts de igen – i ett samtal i Engelbrektskyrkan i Stockholm.

Parterna är inbjudna till en diskussion om människosyn i Engelbrektskyrkan i Stockholm, där även DN-journalisten Maciej Zaremba deltar.

Enligt Åkesson tar samtalet avstamp i en artikel av Maciej Zaremba, som heter ”Pestflaggan är fel metod mot SD”.

Åkesson själv hoppas kunna föra fram några av sina politiska åsikter, som att partiet väljer att prioritera äldre framför ”en ansvarslös invandringspolitik”.

– Vi är inte där för att vi tycker det är skoj att tala med Eva Brunne, utan vi har ett syfte med det här, säger Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Det här är första gången de träffas efter den uppmärksammade kyrkoflykten. När biskop Eva Brunne tog upp demonstrationerna för lika värde i sin predikan under riksdagens öppning förra året svarade Sverigedemokraternas politiker med att lämna Storkyrkan – mitt under talet.

Och Jimmie Åkesson, han hade gjort samma sak i dag.

– Ja, alternativen har inte blivit flera med tiden. Vi hade blivit påhoppade under demonstrationerna och kände oss kränkta.

I ett mejl till DN skriver biskop Brunne att hon ser fram emot att träffa Sverigedemokraternas partiledare och att de nu ska få möjlighet att lyssna och samtala.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.