Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bitcoinbedragarna-fabriken/

13:57. DN kan med hjälp av en källa inne i det kriminella företaget avslöja den storskaliga bedrägerifabriken bakom bluffen, som lurat människor i över 50 länder.
Sverige

DN avslöjar: Här är bitcoinbedragarna som lurar svenska pensionärer på allt de äger

KIEV/STOCKHOLM. Marie, 73, i Vingåker. Maj-Britt, 67, i Dalarna. Östen, 75, i Lappträsk. De har alla fått sina liv slagna i spillror av de hänsynslösa bitcoinbedragarna.

Telefonförsäljare med löften om hög avkastning fick dem att satsa allt de ägde – och mer därtill. Men allt var en bluff. Trots att miljontals kronor är försvunna har polisen inte ens försökt att utreda brotten.

Med hjälp av en källa inne i bedrägerifabriken, utrustad med en dold kamera, kan Dagens Nyheter nu avslöja verksamheten som drabbat tusentals offer i över 50 länder.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Bedrägerierna bedrivs från flotta kontorslokaler mitt i Kiev, där Milton Group finns på två våningsplan. Härifrån rings svenskar upp – och luras på allt de äger, och mer därtill.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 9 Visselblåsaren. DN:s källa har arbetat för Milton Group och med risk för sin egen säkerhet samlat bevis inifrån bedrägerifabriken, med hjälp av bland annat dolda kameror.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 9 Maj-Britt, 67, har blivit lurad på 1,3 miljoner kronor – pengar som hon till stor del inte ens hade. Bedragarna har tagit lån i hennes namn.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 9 Från en hyrd lägenhet mittemot Milton Groups kontor har DN kunnat iaktta säljarna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 9 Miljön inne på Milton Group ser bitvis ut som vilket callcenter som helst. Men verksamheten som bedrivs här är allt annat än vanlig.
Foto: DN
Bild 6 av 9 ”Säljarna” för noggranna anteckningar över hur samtalen med offren går, och hur man ska bearbeta dem framöver.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 9 Marie Jansson, 73, övertalades att installera ett program som gjorde att hennes dator kunde fjärrstyras. Hon såg hur bedragarna fyllde i låneansökningar i hennes namn på en rad banker och låneinstitut – mitt framför ögonen på henne.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 9 Cancersjuke pensionären Kent Lundin i Kolbäck har också blivit lurad på hundratusentals kronor.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 9 Lurendrejarnas metoder är sofistikerade – de har till och med skapat falska kontosidor på nätet som uppges visa hur offrens investeringar stiger i värde. Men allt är fejk.
Foto: Alexander Mahmoud