Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bitcoinbedragarna-fabriken/

13 min. DN kan med hjälp av en källa inne i det kriminella företaget avslöja den storskaliga bedrägerifabriken bakom bluffen, som lurat människor i över 50 länder.
SVERIGE

DN avslöjar: Här är bitcoinbedragarna som lurar svenska pensionärer på allt de äger

KIEV/STOCKHOLM. Marie, 73, i Vingåker. Maj-Britt, 67, i Dalarna. Östen, 75, i Lappträsk. De har alla fått sina liv slagna i spillror av de hänsynslösa bitcoinbedragarna.

Telefonförsäljare med löften om hög avkastning fick dem att satsa allt de ägde – och mer därtill. Men allt var en bluff. Trots att miljontals kronor är försvunna har polisen inte ens försökt att utreda brotten.

Med hjälp av en källa inne i bedrägerifabriken, utrustad med en dold kamera, kan Dagens Nyheter nu avslöja verksamheten som drabbat tusentals offer i över 50 länder.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Bedrägerierna bedrivs från flotta kontorslokaler mitt i Kiev, där Milton Group finns på två våningsplan. Härifrån rings svenskar upp – och luras på allt de äger, och mer därtill.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 9 Visselblåsaren. DN:s källa har arbetat för Milton Group och med risk för sin egen säkerhet samlat bevis inifrån bedrägerifabriken, med hjälp av bland annat dolda kameror.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 9 Maj-Britt, 67, har blivit lurad på 1,3 miljoner kronor – pengar som hon till stor del inte ens hade. Bedragarna har tagit lån i hennes namn.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 9 Från en hyrd lägenhet mittemot Milton Groups kontor har DN kunnat iaktta säljarna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 9 Miljön inne på Milton Group ser bitvis ut som vilket callcenter som helst. Men verksamheten som bedrivs här är allt annat än vanlig.
Foto: DN
Bild 6 av 9 ”Säljarna” för noggranna anteckningar över hur samtalen med offren går, och hur man ska bearbeta dem framöver.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 9 Marie Jansson, 73, övertalades att installera ett program som gjorde att hennes dator kunde fjärrstyras. Hon såg hur bedragarna fyllde i låneansökningar i hennes namn på en rad banker och låneinstitut – mitt framför ögonen på henne.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 9 Cancersjuke pensionären Kent Lundin i Kolbäck har också blivit lurad på hundratusentals kronor.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 9 Lurendrejarnas metoder är sofistikerade – de har till och med skapat falska kontosidor på nätet som uppges visa hur offrens investeringar stiger i värde. Men allt är fejk.
Foto: Alexander Mahmoud