Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Björklund: Häpnadsväckande uttalande

Jan Björklund.
Jan Björklund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu kräver Liberalerna en riksdagsdebatt om hur nyanlända flyktingar ska få jobb. Partiledaren Jan Björklund är upprörd efter en DN-intervju med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). ”Ansvarig minister säger att problemet är överdrivet. Det är ett häpnadsväckande uttalande”, säger han.

I fredagens Dagens Nyheter publicerades en stor intervju med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, det statsråd som i praktiken är ansvarig i regeringen för integrationsfrågorna.

Ylva Johansson sade i intervjun att debatten om integrationen blivit för dystopisk.

– Jag tycker ibland att man överdriver. Ja, man ska varna. Ja, det finns anledning att vara orolig för en hel del. Men det finns ingen anledning att vara uppgiven, sade arbetsmarknadsministern.

Intervjun upprör Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Gårdagens prognos från Arbetsförmedlingen visar att snart består hälften av arbetslösheten i Sverige av nyanlända. Samtidigt säger ansvarig minister att problemet är överdrivet. Det är ett häpnadsväckande uttalande från Ylva Johansson, säger Jan Björklund.

Därför begär Liberalerna en riksdagsdebatt om ”Sveriges integrationsutmaning och om vilka åtgärder som krävs för att sänka trösklarna in till det första jobbet”. Jan Björklund hänvisar bland annat till att Finanspolitiska rådet varnat för att en fortsatt dålig integration kan leda till social kris i Sverige.

– Att hela diskussionen skulle vara överdriven, det menar jag är en farlig attityd från regeringens sida. Lyckas vi inte med integrationen väntar en tickande social bomb, säger Jan Björklund.

Samtliga allianspartier har den senaste tiden lanserat olika modeller för att göra det lättare att anställa nyanlända. Flera av förslagen är kontroversiella eftersom det krävs lagstiftning om inte parterna kommer överens. Motståndet mot lägre ingångslöner är dessutom kompakt i fackföreningsrörelsen.

– Sverige måste vara berett att liberalisera arbetsmarknaden. Vi måste vara beredda att släppa fram enklare jobb med lägre lön, säger Jan Björklund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.