Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Björklund har inte tid att ta emot läsplattan

Jan Björklund får vänta på sin läs- och surfplatta. Insamlingen av pengar till att köpa in den gick över förväntan men utbildningsministern meddelar mannen bakom insamlingen att han inte har tid att ta emot den.

Det var i början av februari i år som Niels Paarup-Petersen i Malmö startade en insamling på nätet för att kunna ge Jan Björklund en läs- och surfplatta. Paarup-Petersen hade reagerat på ett uttalande från utbildningsministern där han försvarade fysiska böcker framför ett införande av läsplattor i skolorna.

Två månader senare har nu Niels Paarup-Petersen samlat in 7.860 kronor vilket med råge räcker till en platta.

– De extra pengarna har vi satsat på att fylla den med användbara appar, säger han.

Men Jan Björklund har inte visat sig särskilt intresserad av att ta emot den nya plattan. I ett mejl till Paarup-Petersen skriver ministerns pressekreterare Jonatan Ohlin att det är många som vill träffa Björklund men att det inte finns tid att gå alla till mötes.

Istället föreslår Ohlin att presenten ska överlämnas till honom för vidarebefordran till Björklund.

– Men vi vill ge plattan till den som ska ha den, Björklund själv, dessutom vill vi ju prata med honom, säger Niels Paarup-Petersen som är centerpartist och politisk sekreterare i Region Skåne men också aktiv inom kompetensutveckling.

– Om inte det går funderar vi på att ordna ett seminarium om framtidens digitala skolor och bjuda in honom dit, det skulle kanske vara intressant för honom att komma på.

Varför är det så viktigt att diskutera plattorna?

– Om tio år kan det bli svårt att få ett jobb om du inte behärskar den digitala tekniken. Dessutom kommer många barn från familjer som inte har råd att hänga med i den tekniska utvecklingen. Då är det nödvändigt att skolorna ger dem den chansen, säger Niels Paarup-Petersen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.