Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Björklund: Lärare ska inte behöva ta stryk

Tingsrätten i Gällivare nekar skadestånd till en lärare som misshandlades av en elev, eftersom man anser lärare jämställda med poliser. ”Jag tar mig för pannan över ett resonemang där lärare ska acceptera stryk”, säger utbildningsminister Jan Björklund till Expressen.

Högstadieeleven på Högalidsskolan i Kiruna sparkade, slog och hotade att döda läraren för att ha blivit utförd från skolmatsalen.

Men läraren fick inget skadestånd eftersom tingsrätten i Gällivare hävdade att läraryrket borde jämställas med polisyrket.

Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall.”, löd tingsrättens motivering.

Det fick Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, att gå hårt åt tingsrätten i Gällivare och hon menade att ”lärare ska inte tåla detta”.

På torsdagen fick hon stöd av utbildningsminister Jan Björklund. Han vill inte uttala sig om enskilda fall, men hans generella åsikt är denna:

– Det är självklart att lärare inte ska behöva ta stryk i skolan, säger Jan Björklund till Expressen.

Lärarförbundet kommer att juridiskt hjälpa Kirunaläraren att få sitt skadestånd. Sent på torsdagskvällen lämnade förbundet in en överklagan till Gällivare tingsrätt.

– Domen strider mot väl etablerad praxis vad gäller skadestånd för lärare som utsatts för våld i arbetet, det har flera hovrätter fastställt tidigare, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.