Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Björklund vill ge omdömen från förskolenivå

Jan Björklund gör nu officiellt tummen upp för att betygsätta elever i förskoleklass. – Jag ser ingen anledning till att man ska hemlighålla information om eleven för föräldrarna.

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen vid lunch på torsdagen gjorde Jan Björklund (FP) klart vad han tidigare menat med att ”öppna för betygsliknande omdömen från förskoleklass”. Det ska bli möjligt för lärare att ge elever i förskoleklass skriftliga omdömen, sa utbildningsministern. Hur omdömena utformas är upp till varje lärare.

Så en gradering med icke godkänd, godkänd och väl godkänd är möjlig?
– Det kommer inte att finnas något förbud för hur omdömet ska utformas, säger Jan Björklund.

Bakgrunden till debatten är Haninge kommuns beslut att i maj 2008 införa betygsliknande omdömen för sina sex-åringar. Beslutet kritiserades av Skolinspektionen men godkändes av länsrätten. Skolinspektionen har sedan dess efterlyst ett förtydligande i skollagen om vad som är tillåtet eller inte.

– Omdömena i Haninge kommun var utformade i tre grader: “Når målen på ett självständigt sätt”, “når målen” och “riskerar att inte nå målen”. Men i lagen finns inga mål för förskoleklassen. Inte heller ämnen eller kursplan, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolinspektionen.

Hon frågar sig vad betygen ska relatera till, när några mål inte finns.

– Vem fastställer målen? Om det är upp till varje kommun blir betyget godtyckligt, säger hon.

På det svarar Jan Björklund att förskoleklassen nu kommer att regleras.

– Vi täpper igen luckorna i vårt skollagsförslag som kommer i vår. Förskoleklassen ska bli en del av grundskolan och sträva efter de mål som gäller för lågstadiet.

De nya bestämmmelserna börjar gälla från och med juli 2011.

Skolinspektionen kritisk mot omdömen

I maj 2008 införde Haninge kommun skriftliga omdömen för sina sexåringar. Omdömena var utformade på samma sätt som dem eleverna i klasserna 1–5 fick, och hade tre olika grader: ”Når målen på ett självständigt sätt”; ”Når målen”; ”Riskerar att inte nå målen”.

Kommunen anmäldes till Skolinspektionen, som i april 2009 kritiserade Haninge. Frågan tog en ny vändning när länsrätten gav Haninge grönt ljus för betygen i september i år.

I samma veva uttalade sig utbildningsminister Jan Björklund positivt om betygen vilket ledde till att Mats Pertoft (MP) den 23 september lade en interpellation i riksdagen och krävde att FP-ledaren bekände färg: Betyg på sexåringar eller inte? I går svarade Jan Björklund: ”Det är fritt fram för skriftliga omdömen från och med förskoleklass. Hur omdömet ska se ut får lärare och rektorn bestämma.”
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.