Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Konsten att inte säga vad man menar men ändå få det sagt

Krönika. Om en utsaga väcker vrede i etablissemanget kan man alltid hävda att man är medvetet missförstådd och kräva rättelse i en andra upplaga. En katt- och råttalek med offentligheten, skriver DN:s Björn af Kleen.

Sverigedemokraten Richard Jomshof skrev på Facebook att Sverige inte är Ungern än. I uppföljande intervjuer dementerade Jomshof att han skulle önska att så vore fallet.

Partikollegan Mattias Karlsson förklarade upprepade gånger i olika sammanhang att kretsen kring sajten Motpol är nyfascister. Samtidigt mejlade han intressanta artikeltips från just Motpol till sina allierade i partitoppen och medverkade själv i en intervju på Motpol under pseudonym. När Expressens reporter David Baas frågade om de dubbla budskapen hade Mattias Karlsson glömt varför han valde att medverka på Motpol eller tipsa om artiklar.

Donald Trump vägrade häromdagen att ta avstånd från Ku Klux Klan och sektens tidigare ledare David Duke. Presidentkandidaten sade sig veta för lite om USA:s mest ökända rasistiska sekt. När häpna reportrar ställde uppföljande frågor skyllde Trump på att hörsnäckan glappat och att han inte hört frågorna ordentligt. Nu kunde han däremot ta avstånd.

Maja Hagerman, författare specialiserad på svensk rasbiologi, har sagt att Rasbiologiska institutets grundare Herman Lundborg excellerade i konsten att inte säga vad man menar men ändå få det sagt.

Vad som gällde på Herman Lundborgs tid gäller även i dag. Rasismen är ett lapptäcke av antydningar och halvkvädna påståenden. Om en utsaga väcker vrede i etablissemanget kan man alltid hävda att man är medvetet missförstådd och kräva rättelse i en andra upplaga. En katt- och råttalek med offentligheten.

Den beprövade metoden ställer stora krav på offentlighetens företrädare att förmå avkoda insinuationer och jargong. Många, mig själv inräknad, lever säkert i föreställningen att man har tillräcklig kunskap att känna igen rasism i den form den uppen- barar sig. Sverige är trots allt skallmätningens förlovade land, en framskjuten del av vår 1900- talshistoria. Men att kunskap ibland saknas framgår i religionsprofessor Mattias Gardells bok om Peter Mangs, ”Raskrigaren”.

Särskilt Mattias Gardells avsnitt om förundersökningen väcker förfäran.

I en dator funnen hos Peter Mangs mamma hittar utredarna två textsamlingar, ett digitalt referensbibliotek samt Mangs egna alster. Referensbiblioteket innefattar texter av just vit makt-ideologen och Trumpanhängaren David Duke tillsammans med texter av antisemiter som seriemördaren Joseph Paul Franklin och förintelseförnekaren Ernst Zündel.

Peter Mangs egna ord, skrivna medan han sköt mot mörkhyade medborgare i Malmö, fanns i ett dokument han döpt till ”Den germanska filosofin”. Peter Mangs stod bland annat åtalad för tre mord, tolv mordförsök, två fall av grovt olaga hot. En text med titeln ”Den germanska filosofin” borde haft visst signalvärde i sammanhanget men Mangs motsvarighet till Breiviks manifest inkluderades aldrig i förundersökningsprotokollet, enligt Mattias Gardell.

I stället hamnade ”Den germanska filosofin” i den så kallade slasken, avdelningen för överblivet bevismaterial. Det som fanns i de dokumenten var lite diffust i vår värld, säger utredaren till Mattias Gardell.

Bristen på kunskap i det språk som Mattias Gardell kallar för sverigedemokratiska leder utredarna fel rent geografiskt. Ett begrepp som ”Professor PK” tar dem till Professorsgatan i jakt på någon med initialerna PK. Peter Mangs utredare förmår inte avkoda rasisternas älsklingsakronym på meningsmotståndare, PK som i Politiskt Korrekt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.