Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Björn von Sydow ställer inte upp som talman

Björn von Sydow ställer inte upp som Socialdemokraternas kandidat till talman i riksdagen. ”Jag vill inte riskera att väljas till talman med Sverigedemokraternas stöd”, säger han till DN.se.

På måndag hålls omröstningen i riksdagen om vem som under de kommande fyra åren ska vara talman, den högsta posten i rang i landet efter kungen. Det är den första voteringen efter valet där Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll.

Moderaterna lanserar den nuvarande talmannen Per Westerberg som sin kandidat. Frågan är om Socialdemokraterna ska lansera en motkandidat.
Så skedde efter valet 2006 när Socialdemokraterna lanserade den dåvarande talmannen Björn von Sydow som motkandidat till Per Westerberg. Westerberg vann en sluten omröstning med röstsiffrorna 177-169.

– Det finns väl inte så mycket som talar för varför vi inte skulle hålla fast vid det, men vi ska resonera ihop oss och presentera en kandidat, säger Sahlin till TT.

Björn von Sydow skulle vara den givne kandidaten den här gången också. Men han tackar bestämt nej eftersom den som ställer upp som kandidat till talman att bli framröstad av de 20 nya sverigedemokratiska riksdagsledamöter som har vågmästarrollen i riksdagen.

– Det är riskabelt för mig. Jag vill inte vara i en situation där Sverigedemokraterna kan rösta på mig, av demokratiska skäl. De är inte odemokratiska på alla sätt, men de har en annan syn på fri- och rättigheter. Jag vägrar att ställa upp, säger von Sydow till DN.se

Westerbergs ställning har försvagats ytterligare hos de rödgröna efter ett uttalande i Sveriges Radio Sörmland förra veckan där han drog likhetstecken mellan Ny demokratis intåg i riksdagen 1991 och Sverigedemokraternas entré i år. SD-ledaren Jimmie Åkesson tolkade uttalandet som en uppmaning till riksdagens övriga partier att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Sedan dess har Westerberg bara skickat ett skriftligt uttalande till DN där han skriver att det ”aldrig har varit min avsikt” att uttalandet skulle tolkas som en uppmaning till samarbete mellan SD och de andra partierna.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg tyckte att Westerberg ”gått över gränsen för vad som är lämpligt”, men ville inte svara på om han har förtroende för Westerberg som talman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.