Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Björnattack mot vandrare avfärdas av polisen

Någonting hände mannen som på lördagen uppgav att han attackerats av en björn i Gävletrakten. Men det är varken en björn eller något annat djur som orsakat hans skador. Det är polisens fasta övertygelse.

Tre omständigheter talar för att den 38-årige mannens historia – att han under vandring i skogsområdet Glamsen en dryg mil söder om Gävle på lördagsförmiddagen ska ha attackerats och skadats av en björn – inte stämmer, uppger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen.

– Efter att ha gjort fem slagningar under loppet av fem timmar i området med tre hundar har ingen av hundarna markerat för björn, säger Peter Hultqvist till DN.se vid 19.30-tiden.

– Vi har inte heller kunnat se några spår av att strid pågått på platsen.

– Och för det tredje; fotografier av mannens skador har granskats och sakkunniga menar att dessa inte orsakats av björn, inte heller av något annat djur.

Polisen avbröt vid 18-tiden sökinsatsen som följde på larmet, efter samråd med rovdjursexpertis. Området anses vara säkert för besökare.

Avsikten med insatsen var, förutsatt att uppgifterna stämde, att spåra upp björnen och avliva den då djuret ansågs utgöra en fara för människor.

Den påstådda attacken ska ha skett alldeles intill länsgränsen mellan Gävleborgs och Uppsala län, nära Dalälven. Gästrikeleden, en vandringsled, korsar området.

Mannens version, som kablades ut i nyhetsmedier tidigare på lördagen, beskrev en skrämmande upplevelse där hans liv stod på spel.

Han sade sig ha promenerat på en väg i skogsområdet då han plötsligt, helt oprovocerat, attackerades av en björn. Den skulle ha slagit och bitit honom innan han lyckades ta sig loss, springa från platsen för att därefter klättra upp i ett träd.

Björnen försvann.

Kort senare vågade mannen sig ner, återvände till hemmet som ligger i närheten. Därifrån larmades polisen.

När började ni misstänka att det beskrivna skeendet inte stämde?

– Tvivlen, ska jag väl säga, uppstod egentligen redan från början. Och de stärktes ju längre tiden gick. Först och främst på grund av avsaknaden av spår på platsen, säger Peter Hultqvist.

Mannen kontaktades vid 18.30-tiden på nytt av polisen. Han avböjde att höras närmare om saken då han fortfarande sade sig vara tagen av situationen, men stod i alla fall fast vid att han blivit attackerad.

– Men, som han sa, det kanske inte var en björn, men hur som helst ett djur, berättar Peter Hultqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.