Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/black-lives-matter-far-ha-mote-i-goteborg/

Sverige

Demonstrationstillstånd beviljat i Göteborg

Demonstration till stöd för Black Lives Matter-rörelsen i Malmö på torsdagskvällen.
Demonstration till stöd för Black Lives Matter-rörelsen i Malmö på torsdagskvällen. Foto: Anders Hansson

På fredagen beviljade polismyndigheten i Storgöteborg den ansökan som skickats in för att anordna en demonstration till stöd för Black Lives Matter-rörelsen på söndagen. 

– Vi har beviljat den ansökan nu, med förbehåll om att som mest 50 personer får samlas. Arrangören har ett ansvar nu att säkerställa att det inte samlas fler, säger Anders Börjesson, polismästare och biträdande chef för Storgöteborg.

Demonstrationer till stöd för den ursprungligen amerikanska Black Lives Matter-rörelsen har tidigare i veckan ägt rum i både Stockholm, Malmö, och stora delar av världen sedan amerikanen George Floyd dödades vid ett polisingripande i Minnesota.

Vid båda de svenska tillfällena har polisen utfärdat tillstånd för demonstrationerna trots att det bedömts troligt att fler än det under rådande coronarestriktioner tillåtna antalet på 50 personer skulle närvara.  

Vid Sergels torg i Stockholm samlades omkring 7.000 personer på torsdagen för att via sitt stöd, och i Malmö samlades närmare 1.000 personer på fredagen. Vid båda tillfällena bröt polisen upp deltagarna i enlighet med ordningslagen. 

Tillståndet som utfärdades på fredagen innebär att demonstrationen i Göteborg är laglig så länge kravet på att som flest 50 personer närvarar uppfylls.

– Arrangören har ett ansvar att följa vårt beslut, och märker arrangören själv att det blir för många så kan den själv uppmana människor att gå hem, gör de inte det så kommer vi upplösa demonstrationen.

Vid söndagens demonstration, som ska äga rum klockan klockan 14 på Heden, har omkring 3.100 personer anmält på Facebook att de kommer närvara. I en intervju med DN på torsdagen sade Anders Börjesson att det är möjligt för myndigheten att avslå en ansökan under rådande omständigheter, om det är rimligt att anta att fler än 50 personer kommer närvara, men så har inte skett i detta fall.

– Vi värnar yttrandefriheten och demonstrationsfriheten och vill göra allt vi kan för att människor ska få uttrycka sina åsikter. Det väger väldigt tungt, sade Anders Börjesson till DN.

Det är inte straffbart att närvara vid en tillställning som samlar fler än de tillåtna 50 personerna, men arrangören kan dömas till böter eller fängelse i enlighet med den förordning om allmänna sammankomster som infördes i mars.

– Vi måste följa lagen och arrangören har ett ansvar här, säger Anders Börjesson.

Smittskyddsläkaren i Göteborg, Leif Dotevall, säger till DN att veckans testning av personer i Västra Götalandsregionen har visat att många människor varit, och är, milt sjuka. Samtidigt som antalet smittade över 70 år minskar kraftigt ökade antalet mellan 20 och 70 år kraftigt under veckan:

– Fyra dagars tester har gjort att siffrorna i den gruppen ökat med 150 procent. Det visar att om man söker så finner man och att faran inte är över.

Hur ser du på att många yngre nu kommer att söka sig till demonstrationen?

– Yngre kan också vara väldigt smittsamma och om man upplever det minsta tecken på att man inte är frisk då ska man stanna hemma. Vi måste alla tänka på att skydda våra medmänniskor, inte minst när en demonstration görs i ett vällovligt syfte, säger Leif Dotevall.

– En sjuk som kommer till demonstrationen kan smitta tio andra.

I en intervju i SVT:s aktuellt på torsdagen sade Inrikesminister Mikael Damberg att han förstår att människor vill visa sitt stöd i frågan, men att även en solidarisk handling kan bli osolidarisk när det ställs i relation till den eventuella smittspridningen.

– Nu är det inte tid för att demonstrera och samlas många människor på samma plats för det kan leda till att fler dör i Sverige, det blir osolidariskt, sade han till SVT. 

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man sett indikationer på att smittspridningen i Västsverige återigen är på uppgång, en ökning som enligt smittskyddsläkaren Leif Dotevall dock kan bero på den ökade provtagningskapaciteten. 

– Vi vet att den här typen av folksamlingar är en risk, så de är olämpliga och olagliga, sade Anders Tegnell under gårdagens presskonferens. 

Arrangörerna för demonstrationen skriver på Facebook att man uppmanar de som planerar att närvara att använda munskydd, inte gå om de är sjuka eller har familj eller släktingar som ingår i riskgrupper, att tvätta händerna och ta med handsprit, samt hålla två meters avstånd till varandra under hela demonstrationen.

DN har sökt arrangörerna för söndagens demonstration.

Läs mer: Smittskyddsläkaren till demonstranterna: ”Visa respekt” 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt