Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Blind släckte själv pelletsbrand i källaren

Stefan Ekström i Borås är blind sedan tre år tillbaka och bor ensam i sin villa i stadens södra utkant. När det på fredagseftermiddagen började brinna i pelletslagret i källaren så släckte han branden på egen hand, skriver Borås Tidning.

– Först tänkte jag ringa 112, men just då hörde jag på ljudet från branden att det verkade hända mer. Så jag tänkte att här gäller det att släcka fort, säger han till tidningen.

Det var i källaren som brand utbrutit. Röken hindrade dock Stefan Ekström från att ta sig nerför trappan. I stället stegade han ut ur bostaden och tog sig in i källaren från utsidan.

Han känner sitt hus väl och hittar överallt. Snart stod det klart för honom att eldhärden fanns i pannrummet. Strax hade han tagit sig in i tvättstugan, intill pannrummet, och fått fatt i en vattenslang ansluten till en kran på väggen och skruvade på vattnet.

Tillbaka i pannrummet förstod han att det var i pelletslagret det brann. Med elen till pelletsbrännaren urkopplad inleddes vattenbegjutningen. Det fräste friskt när han sprutade vatten på pelletsen.

Först när Stefan Ekström var säker på att elden slocknat helt ringde han räddningstjänsten.

– Jag har alltid haft lätt för att hålla huvudet kallt i krissituationer och räddningstjänsten tyckte att jag hade rett upp det exemplariskt, säger han till Borås Tidning.

– Efteråt kände jag mig väl lite skärrad, men inte så farligt. Och jag undrar förstås vad som har gått fel med pelletsbrännaren. Sådant här ska ju inte kunna hända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.