Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Blixthalka på vägar – många olyckor

Det har varit halt på vägar i hela landet. I Skåne inträffade ovanligt många trafikolyckor på grund av blixthalka.

Samtidigt har årets köldrekord slagits – minus 35,5 grader i Norrbottens län.

Ett fyrtiotal trafikolyckor inträffade i Skåne under tisdagen, framför allt på motorvägarna kring Malmö.

– Det är snorhalt på vägarna, och ovanligt många olyckor. Men nu på eftermiddagen har det lugnat ned sig, sade Jimmy Modin, presstalesman vid polisen region Syd.

På eftermiddagen kolliderade en lastbil och en djurtransport lastad med en häst på Yttre Ringvägen på E6 i Skåne. Lugnande medel fick ges till hästen innan den lastades om till en annan transport.

På förmiddagen halkade en lastbil av E6 i närheten av djurtransportolyckan. Delar av den stod tvärs över vägen.

– En personbil körde sedan in i räddningstjänstens bil på platsen, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen Region Syd.

Inga olyckor har varit allvarliga. Men bilister uppmanas att köra försiktigt.

– Det är fortfarande väldigt halt på många ställen. Man måste hålla avstånd och sänka hastigheten, sade Söderholm tidigare under dagen.

Det råder även svår halka i andra delar av landet. I Västra Götaland inträffade flera olyckor på vägar runt om i Fyrbodal och i närheten av Uddevalla.

Vägarna är hala i hela landet, enligt Trafikverket.

– Blixthalkan kan uppträda från en sekund till en annan. Det har inte uppstått några större trafikstörningar i landet, men för den enskilda bilisten så kan det vara problem, säger Bodil Sonesson, pressinformatör på Trafikverkets pressjour.

Enligt SMHI ligger ett kallt lufttäcke över hela landet. På morgonen uppmättes 34,8 minusgrader i Nikkaluokta, vilket är säsongens hittills lägsta temperatur. Senare på kvällen slogs köldrekordet.

– Dygnets lägsta temperatur blev 35,5 i Kvikkjokk. Men det kommer bli ett par grader kallare under natten, sade Kristian Silver, meteorolog på SMHI, på tisdagskvällen.

Dygnets varmaste temperatur var 1,2 plusgrader vid mätstationen Utklippan i Blekinge län.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.